Weer meer overlast rondom het winkelcentrum Stein

Inwoners van Stein ervaren weer meer overlast van jongeren rondom het winkelcentrum.
De politie heeft dit jaar tot en met juli 25 meldingen van overlast gekregen. Ook de gemeente Stein merkt dat er meer klachten binnenkomen. Dat schrijft burgemeester Marion Leurs als antwoord op politieke vragen.

Teugels aantrekken

Vanaf 2018 wordt de overlast rondom het winkelcentrum aan het Raadhuisplein integraal aangepakt. Dat zorgde ervoor dat inwoners minder last hadden van rebellerende jongeren. “De lichte stijging in het aantal meldingen bij de politie, de toename van klachten bij de gemeente Stein en het beeld van onveiligheid laten de noodzaak zien om de teugels weer strakker aan te trekken. Dit hebben we inmiddels ook gedaan”, schrijft de burgemeester.

Verantwoordelijkheid nemen

Zo attendeert de politie ouders van jongeren die rondslenteren bij het winkelcentrum met een brief dat hun kind op een plek hangt die bekendstaat als overlastgevend. Daarmee wordt ook gehoopt dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen. Ook wordt daar waar mogelijk is meer toezicht gehouden rondom het winkelcentrum.

Dieptepunt

Stein heeft al een aantal jaren last van jongeren die overlast veroorzaken in het centrum. De piek van overlastgevende jongeren lag in 2018. De gemeente concludeerde eerder al dat de overlast daarna ten opzichte van dat jaar flink gedaald is. Toch kwam het eind januari 2021 nog tot een dieptepunt tijdens avondklokrellen. Onder andere in Stein waren er ongeregeldheden bij het ingaan van de avondklok. In november dat jaar ging het weer mis toen relschoppers vuurwerk afstaken en naar agenten gooiden.
Bron L1