In 2023 kunnen we eindelijk de 40ste editie van Urpop in Urmond organiseren.  Na 39 edities vrije toegang, zal ook de 40ste editie uiteraard gratis toegankelijk zijn. Voor de 40ste keer zullen op 18 mei a.s. de toegangspoorten, op het festivalterrein nabij de Beekstraat in Urmond, om 11.00u open gaan.

 

Al sinds 1982 is de doelstelling van het festival nog steeds hetzelfde, namelijk beginnende bands een podium bieden en het publiek de gelegenheid geven om gratis een festival bij te wonen. Ook nu is de organisatie er weer in geslaagd om een prima line up neer te zetten.

Om 12.30u zal Kal Make het programma op het hoofdpodium aftrappen. Wat is er nu gaver om als echte Urmondse jongens om de 40ste editie van Urpop te openen. Wat ruim 20 jaar geleden begon als een schoolbandje is nu uitgegroeid tot een puberale uitspatting van 4 mannen die zichzelf veel te oud vinden voor deze podium plaats. Hou je van vettige rock en punk, zorg dan dat je op tijd op de festivalweide bent .

Hierna is het beurt aan Urban Distortion. Deze Schiedamse formatie speelt voor de 2de keer op Urpop. Nadat ze in 2018 onze, inmiddels ter ziele, band battle hadden gewonnen mochten ze in 2019 het festival openen. Dit deden ze met verve en graag namen ze dan ook de uitnodiging aan om op ons jubileumfeestje te komen spelen. Ze houden er een simpele formule op na:”Doen waar je goed in bent en lekkere songsschrijven die in je hoofd blijven zitten”. Met een herkanbare sound en tijdens live optredens laten zien waar rock muziek om draait, plezier maken en entertainen, brengen ze een ode aan de rock, grunge en heavy metal van de jaren ’70, ’80 en ’90.

Dan is het tijd voor de blues. AJ PLUG staat bekend als een van de beste blueszangeressen van Nederland. Met haar tweede album oogstte ze jubelende recensies en dit resulteerde in een succesvolle tournee in de theatershow Johan Derksen Keeps The Blues Alive. In 2018 nam ze haar intrek in een studio in Grolloo, waar Cuby & The Blizzards ooit hun hoogtijdagen beleefden. Hier nam ze het akoestische album Barefoot The Grolloo takes op. Maar korte tijd later sloeg het noodlot toe: slokdarmkanker kostte haar bijna het leven.

Nu is AJ Plug weer helemaal terug, De ziekte, de Killer King werd verslagen. Dat haar nieuwe album ‘Killer King’ zou gaan over ziek zijn en beter worden is dan ook niet meer dan logisch. Als kers op de taart is het album uitgeroepen tot beste blues album van 2021. Nu het weer kan is ze weer uitgebreid aan het touren en zijn we blij dat haar tour ook op Urpop neerstrijkt.

Vervolgens gaat het feest echt beginnen. De volgende act op ons jubileumfeestje staat inmiddels ook al meer dan 40 jaar op de buhne. Ze zijn beter bekend als: “de mooder van de dialectpop”. De Janse Bagge Bend!

In 1982 werd vanuit Tsjé‚ het, voor de toenmalige zender Hilversum 3, radioprogramma: KRO’s NOEN-SJOW uitgezonden. Janse Bagge was als huisorkest ook van de partij en speelde onder andere: Sollicitere. Diskjockey Hubert van Hoof adviseerde de Janse Bagge Bendeleden om het nummer op plaat te zetten.

De droom van elke amateur-muzikant werd voor de JBB werkelijkheid: In januari ’83 bereikte Sollicitere binnen drie weken de Nederlandse Top-tien, met als hoogste notering plaats 8. Ook België kwam in de ban van de kreet: Höbse al gesjreve? Bij de BRT werd uiteindelijk een 15e plaats genoteerd.

Het is in ieder geval prachtig om te zien dat er nu na 40 jaar ouders naar de concerten komen die kun kinderen meenemen. En in een tijd van video en MTV is het toch heel bijzonder dat de band een jong publiek heeft kunnen bereiken puur door uitstekende live optredens. Zolang organisaties nog borg staan voor voldoende consumptiebonnen zal de band nog wel even doorgaan. Misschien wel zo lang dat ze een derde generatie fans gaan aanspreken.

We gaan op het podium de dag afsluiten met PROOST!

PROOST! neemt je mee naar de gezelligste kroeg van Nederland! Elke feesttent of festival wordt binnen 1 minuut omgetoverd tot één grote stamkroeg!

Laat de tap maar stromen, bestel zoveel mogelijk drank en ga samen met jouw vrienden compleet uit je dak tijdens een feest der herkenning!

In een onnavolgbare show met de grootste hits en niet te vergeten een explosie aan special effects wordt je kéér op kéér verrast!

Zingen alsof je leven ervan afhangt. Springen tot je benen je niet meer kunnen dragen.

Wij maken vrienden voor het leven! Daar moet op gedronken worden!

Naast de bands zullen in de tent ook de dj’s niet ontbreken, SQEW, Sneak E, Bjaxx en De Matties zullen je uitdagen jouw dance moves te tonen in de tent. R-NO zal met een top 2000 set in de tent afsluiten.

De hekken van het terrein worden op 18 mei a.s. om 11.00u geopend voor publiek en worden om 22.00u weer gesloten. De entree is zoals altijd helemaal gratis! Voor meer info kijk op onze website www.urpop.nl of check onze facebookpagina.