De GGD Zuid Limburg heeft op dinsdag 6 juni de 500.000e coronaprik gezet en de eerste gezonde tieners gevaccineerd.

In de afgelopen zes weken zette de GGD maar liefst 250.000 coronavaccinaties in onze regio.

Deze week staan er 43.000 vaccinaties gepland en de komende vier weken ruim 100.000.

Patrick Ummels, locatiehoofd van het vaccinatiecentrum in Geleen, overhandigde een bos bloemen aan een 15-jarige tiener die de half miljoenste prik kreeg.

De scholiere met achterliggende gezondheidsproblemen en haar ouders hebben geen moment getwijfeld over de vaccinatie. “Ik doe het voor mijn eigen gezondheid en ben blij dat ik weer meer dingen kan doen als ik beschermd ben.”

Alle 12- tot en met 17-jarigen ontvangen voor 9 juli a.s. een uitnodiging voor vaccinatie.

Naast deze uitnodiging roept de Rijksoverheid de jongeren per geboortejaar gefaseerd op via de (sociale)media om digitaal een afspraak in te plannen voordat zij een uitnodiging hebben ontvangen. Jongeren met achterliggende gezondheidsproblemen waren al eerder aan de beurt.

Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelfstandig of ze een coronavaccinatie willen. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen in principe samen met hun ouder(s). Als die niet willen dat het kind wordt gevaccineerd, terwijl het kind het zelf wel wil, is de wens van het kind doorslaggevend. Het is belangrijk dat de jongeren zich goed laten informeren.

Jongeren die vragen hebben over hun coronavaccinatie kunnen deze stellen via de chat voor jongeren tot 23 jaar van www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot 20.00 uur en in het weekend van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) organiseert een ‘Junior coronacollege’ op 12 juli  vanaf 14.30 uur.

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar en/of hun ouders kunnen het college live volgen via het CBG-YouTubekanaal.