Actievoerders Sterrebos maken statement voor rechtbank

Activisten van Red het Sterrebos demonstreren vrijdag voor de rechtbank in Maastricht. De actievoerders willen een statement maken omdat 44 collega-activisten voor de rechter verschijnen.

“We gaan buiten voor de rechtbank een statement voorlezen, aangezien binnen geen gelegenheid is dat te doen”, zegt een woordvoerder van Red het Sterrebos. “Naar verwachting kunnen we rekenen op steun van zo’n dertig demonstranten.”

Verboden terrein

De actievoerders staan voor de rechter omdat ze zich op verboden terrein bevonden en omdat ze geen identiteitsbewijs konden laten zien.

VDL Nedcar

Eigenaar van het Sterrebos in Born is VDL Nedcar. De autofabrikant wil het natuurgebied gebruiken om het bedrijf uit te breiden, met als doel meer klanten te kunnen werven. Het bedrijf kreeg eerder van het Limburgs parlement groen licht voor de kap.

Vijftig actievoerders opgepakt

De activisten voerden tussen 28 januari en 8 februari actie om de kap van het Sterrebos tegen te gaan. De activisten klommen in de bomen waar ze dagenlang bivakkeerden. Gedurende de bezetting werden zeker vijftig actievoerders opgepakt. De actie bleek echter tevergeefs, want een groot gedeelte van het natuurgebied werd gekapt.

Vier actievoerders verschenen al eerder voor de rechter. Enkele andere actievoerders staan op 3 juni voor de politierechter voor zwaardere verdenkingen, zoals diefstal en bedreiging.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij van de Dieren) uit Geleen diende onlangs een motie in om de rechtmatigheid van de kap van het 200 jaar oude Sterrebos te laten onderzoeken. “Het voelt heel raar dat mensen nu berecht worden, terwijl nog onderzocht moet worden of de kap wel legaal is geweest”, zegt Maarten van Red het Sterrebos.