Op 26 februari vinden er in het protestantse kerkje in Beek een vesper en een orgelconcert op het De Rijckere-orgel plaats. De dag erna begint de ontmanteling van dit bijzondere orgel, een Rijksmonument, om volgend jaar te worden herplaatst in de St. Augustinuskerk in Middelburg.

 

Voor dit doel werd door drie Zeeuwse organisten de ‘Stichting De Rijckere-orgel 1776’ in het leven geroepen. Van de 18e -eeuwse Vlaamse orgelbouwfamilie De Rijckere zijn slechts twee instrumenten bewaard gebleven. Een groot drieklaviers-orgel uit 1779 bevindt zich in de Oostkerk in Middelburg; in het kerkje in Beek bevindt zich een kleiner orgel uit 1776. Dat werd aanvankelijk gebouwd voor een kerk in het Zeeuwse Axel en in 1924 overgeplaatst naar het kerkje in Beek. De stichting heeft als doel het culturele erfgoed van de Vlaamse orgelbouwfamilie De Rijckere te ontsluiten voor een breed publiek en is verheugd dat beide nog bestaande orgels zich straks in Middelburg op loopafstand van elkaar bevinden.

 

De Protestantse Gemeente Maas-en Beekdal (PGMBD) doet afstand van het orgel omdat exploitatie van het kerkje en bijbehorende gebouwen niet meer was op te brengen. Omdat het een Rijksmonument betreft, dat ook nog eens in een Rijksmonument geplaatst was, kon dat alleen als er weer een bestemming gevonden werd in een ander Rijksmonument. Dat had heel wat voeten in de aarde, maar is nu dus gelukt. Het kerkje is verkocht en wordt geëxploiteerd voor maatschappelijke activiteiten.

 

Op 18 februari 2022 werd het koopcontract getekend en op maandag 27 februari a.s. begint de ontmanteling. Deze werkzaamheden zullen 3 á 4 werkdagen in beslag nemen en worden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw BV te Ittervoort. Na de demontage gaat het orgel in opslag in de werkplaats van de orgelbouwer. Na herplaatsing in de St. Augustinuskerk in Middelburg in april 2024  wordt de feestelijke ingebruikname voorzien op 24 en 25 mei 2024.

 

Via de website van de stichting https://www.derijckereorgel.nl/ is meer te lezen over de voortgang van dit project.

 

De vesperviering is om 15.00 uur; het orgelconcert -dat om 16.00 uur begint- wordt verzorgd door de uit Limburg afkomstige en internationaal gelauwerde organist Léon Berben. Hij speelt werken van o.a. Louis Couperin, Henry Dumont, Abraham van den Kerckhoven en Francois Roberday.

De toegang is gratis, wel is er na afloop een collecte waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan het orgelproject.