Het ophalen en verwerken van afval wordt steeds duurder. In 2023 betalen huishoudens in Limburg gemiddeld 274,47 euro afvalstoffenheffing. Dit bedrag ligt zo’n 86 euro hoger dan 10 jaar eerder: een stijging van omgerekend 45,9%. Vooral in de gemeenten Beek en Vaals werd de heffing flink duurder. Dit komt naar voren uit het meest recente afvalonderzoek van beslist.nl.

Limburgse gemeenten met sterkste stijging
In bijna elke gemeente in Limburg zijn de kosten voor afvalverwerking gestegen, maar in Beek was de grootste toename te zien. In tien jaar tijd zijn inwoners hier 152 euro meer gaan betalen voor de afvalstoffenheffing. De Limburgse gemeenten met sterk stijgende kosten voor de afvalstoffenheffing zijn:

  1. Beek: +152 euro
  2. Vaals: +160 euro
  3. Nederweert: +124 euro
  4. Stein: +124 euro
  5. Voerendaal: +114 euro

Grote kostenverschillen in Limburg
Hoeveel afvalstoffenheffing je betaalt, kan sterk afhangen van je woonplaats. In Limburg lopen de verschillen zelfs op tot €189 per huishouden. De voordeligste gemeente is in 2023 Echt-Susteren: huishoudens betalen hier gemiddeld 193 euro voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. In Vaals tasten inwoners juist het diepst in de buidel. De afvalstoffenheffing komt hier neer op gemiddeld 382 euro.

Meeste boetes voor huishoudelijk afval in Heerlen
Het op de juiste manier inleveren van afval is soms best lastig. Doe je het bewust of onbewust toch fout? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Tussen 2012 en 2021 werden zo’n 65.800 ‘afvalboetes’ uitgedeeld in Nederland. 2.752 van deze boetes werden uitgeschreven in Limburg.

In Heerlen gingen inwoners het vaakst de mist in. In tien jaar tijd werden hier 728 boetes uitgedeeld voor het verkeerd inleveren van huishoudelijk afval. De gemeente is zelfs goed voor 26% van alle prenten in de provincie. Ook in Venlo (451 boetes) en Maastricht (450 boetes) werden vaak ‘afvalbekeuringen’ uitgedeeld.

Voor meer informatie over het onderzoek naar huishoudelijk afval, bezoek: https://www.beslist.nl/info/huishoudelijk-afval.html