Principion Holding B.V. wordt grootaandeelhouder van Fortuna. De Nederlandse holdingmaatschappij -opgericht door Atilla Aytekin en Umut Akpinar- neemt een nieuw aandelenpakket over van voorzitter Isitan Gün, waarmee het aandelenpakket op een totaal van 65 procent komt. De overname ligt momenteel ter goedkeuring bij de licentiecommissie van de KNVB.

Het Amsterdamse bedrijf is inmiddels ruim een jaar verbonden aan de Sittardse Eredivisionist. In mei 2021, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse, werd Principion gepresenteerd als nieuwe mede-eigenaar van Fortuna. Een samenwerking die smaakte naar meer, waardoor onlangs het traject in gang werd gezet om een meerderheidsbelang te nemen. Na het afronden van het traject zijn de aandelen in handen van Principion Holding (65%), Isitan Gün (20%), Stichting Fortuna Sittard (10%) en STAK (5%, waaronder het gouden aandeel).

Gün -die nauw betrokken zal blijven bij de club- over de aanstaande overname: “Dit is een mooie mijlpaal in de toch al rijke historie van Fortuna. We zijn zes jaar geleden bij Fortuna ingestapt om te laten zien dat je soms buiten de gebaande paden moet durven te manoeuvreren om succesvol te worden. Dit heeft ons door de jaren heen veel gebracht, met als tastbare herinneringen de promotie naar de Eredivisie én het inmiddels vijfde seizoen op het hoogste niveau. Dit willen we continueren, maar dan op een andere schaal. Om dit te realiseren is het verder instappen van Principion cruciaal.  Dit geeft ons de slagkracht, ook financieel, om die stappen te maken.”

Principion richt zich als holdingmaatschappij onder meer op ondernemingen in de sportwereld, zowel op verenigingen als op sportdata en sporttechnologie bedrijven. Het bedrijf staat onder leiding van ondernemers Aytekin en Akpinar, tevens co-CEO’s en co-eigenaren van de beursgenoteerde game en mediatechnologie gigant Azerion. Met een vooruitstrevende aanpak willen zij clubs en data dichter bij elkaar brengen, wat dient bij te dragen aan het realiseren van de sportieve ambities. De ambities liegen er dan ook niet om.

Het Amsterdamse bedrijf heeft vanaf het moment van instappen drie pilaren benoemd voor een strategische focus: de herentak, de nieuw op te richten vrouwentak en de jeugdopleiding. Voor het seizoen 2022/2023 werd aanzienlijk geïnvesteerd in Fortuna 1, terwijl in diezelfde periode een competitief en Eredivisie-waardig Fortuna Vrouwen werd opgericht. Tevens is er meer focus komen te liggen op het versterken en ontwikkelen van de jeugdteams en -opleiding.

Principion was al in het bezit van 20% van de aandelen. “We hebben het afgelopen jaar aan elkaar kunnen wennen. Dat is uitstekend bevallen,” laat een glunderende Aytekin optekenen. “Wij geloven enorm in het meerjarenplan dat we hebben opgesteld, er liggen enorm veel mogelijkheden. Fortuna is een club met potentie. Echter, moet je het soms op een andere manier benaderen om verder te komen. Door een meerderheidsbelang te nemen, kunnen we zaken die hieraan bijdragen sneller doorvoeren.”

Aytekin gaat dieper in op de toekomstplannen. “Fortuna heeft in de afgelopen jaren mooie stappen gezet. Door gericht te investeren willen we in de komende jaren nog grotere stappen maken. We willen doorgroeien naar de begroting van een subtopper in Nederland. Daarnaast willen we bijvoorbeeld nieuwe inkomstenstromen aanboren en de verschillende faciliteiten van de club vernieuwen en verbeteren. En we willen een hypermodern trainingscomplex bouwen. Alles moet erop gericht zijn om het maximale uit deze mooie club te halen, op alle facetten. Hierin ligt ook een belangrijke rol voor de fans, die we nauw willen betrekken bij de club. Een concreet voorbeeld hiervan is de nieuwe Fortuna-app, waar de focus ligt op engagement met de achterban. We hopen dat we deze op korte termijn kunnen uitrollen, waarmee Fortuna de eerste club is met deze nieuwe app voor supporters.”

In de afgelopen maanden spraken meerdere personen zich uit over het interessante project, waaraan op de achtergrond hard wordt gewerkt. Aytekin: “Het project is omvangrijker dan alleen Fortuna, al is Fortuna wel ons vlaggenschip. Het is de bedoeling om de komende jaren te investeren in clubs en ondernemingen in de sportdata en -technologie, waarbij de clubs profiteren van deze gezamenlijke kennis en ervaringen. De clubs moeten elkaar versterken en verder helpen. In de komende periode zal daar steeds meer over bekend worden, zodat we allemaal even enthousiast worden en zijn over de toekomst van deze mooie club.”

Alle betrokken partijen zijn enorm enthousiast over de ambitieuze toekomstplannen. Om ook jullie te overtuigen van de volgende stappen, schuift Atilla Aytekin op korte termijn aan om met enthousiasme te vertellen over de ambities én om supportersvragen te beantwoorden. Dit item zal spoedig terug te luisteren zijn in podcast-format en op het officiële YouTube-kanaal. Heb jij een brandende vraag? Laat het ons weten via dit formulier.
Bron Fortuna.