“Voordat ik blind werd was ik niet zo sportief”, zegt Anny Eggen terwijl zij zich opwarmt voor haar wekelijkse hardlooptraining. De 63-jarige inwoonster van Beek loopt, samen met een buddy, iedere dinsdag zo’n 5 kilometer op het sportcomplex van atletiekvereniging Caesar in haar woonplaats.

Oogziekte
Toen Anny 25 jaar geleden na een ziekte aan haar ogen haar zicht verloor besloot ze niet bij de pakken te blijven neerzitten. Nadat ze gewend was aan haar blindengeleidehond meldde ze zich aan bij de gemeente voor het project sporten voor mensen met een beperking. Nu loopt ze al enkele jaren haar rondjes onder begeleiding van trainster Sonja Kragten en afwisselend met twee buddy’s: Inge Janssen en Floor Kengen.

Lint verbindt
De hardloopsters zijn met een lint aan elkaar verbonden en de buddy geeft tijdens het lopen aanwijzingen. “Na al die jaren hoef ik nog maar weinig instructies te geven, zeker op deze overzichtelijke 400 meterbaan. In het bos bijvoorbeeld zou dat veel moeilijker zijn omdat daar meer obstakels zijn”, aldus buddy Inge Janssen.

Wedstrijd hoeft (nog) niet
Aan wedstrijden heeft Eggen nog niet meegedaan. “Dat is een stuk moeilijker en dat zal dan goed besproken moeten worden met de buddy’s, die moeten er ook achter staan. Eigenlijk is het lopen nu nog vooral bedoeld als ontspanning”.