Bouwkuip Julianakanaal bij Berg aan de Maas

In de ochtend van donderdag 23 februari is de bouwkuip in het Julianakanaal bij Berg aan de Maas volgelopen. Er waren op dat moment mensen in de kuip aanwezig. Zij konden de locatie veilig verlaten.

Rond 08:00 uur zagen medewerkers van familiebedrijf van den Herik Sliedrecht dat er water onder de damwand doorstroomde. Ze hebben de kuip meteen verlaten en konden het aanwezige materieel meenemen. De stroming van het water zorgde ervoor dat de damwand deels verzakte over een lengte van ongeveer 10 meter (De damwand is in totaal ruim 750 meter). Het gevolg was dat de kuip helemaal vol liep.

De scheepvaart is op dit deel van het Julianakanaal helemaal gestremd voor de scheepvaart. Dit duurt naar verwachting tot en met 2 maart. Rijkswaterstaat is gestart met het onderzoeken hoe het water onder de damwand door kon stromen.

Het herstel van de ondergelopen bouwkuip in het Julianakanaal is in volle gang. Daarnaast houdt Rijkswaterstaat via peilbuizen de grondwaterstand goed in de gaten en neemt waar nodig maatregelen door het plaatsen van pompen. Lees hier meer over hoe de herstelwerkzaamheden verlopen.

Rijkswaterstaat verruimt het Julianakanaal tussen Berg aan de Maas en Obbicht over een lengte van ongeveer 3 kilometer. Zo maken ze dit deel van de Maasroute geschikt voor de zogenoemde tweebaksduwvaart (klasse Vb-schepen). Dat zijn schepen van 190 meter lang, 11,4 meter breed en met een maximale diepgang van 3,5 meter. De bouwkuip was in november leeggepompt.