Brug Urmond pas eind 2025 vernieuwd of gerenoveerd

Het gaat nog tot eind 2025 duren voordat de brug over het Julianakanaal in Urmond vervangen of gerenoveerd is. Dat heeft Wim Anemaat van Rijkswaterstaat woensdag de gemeenteraad van Stein laten weten.

Renovatie of vernieuwing
In een online meeting met de raad legde Anemaat uit dat eind volgend jaar de beslissing valt of de brug vervangen of gerenoveerd wordt.”Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan. We gaan de brug verder onderzoeken en, waar mogelijk samen met de gemeente, kijken naar de voor- en nadelen van beide opties”, aldus Anemaat.

Slecht wegdek wordt nog niet aangepakt
Een aantal jaren geleden is de brug veilig bevonden maar het wegdek is in slechte staat. Daarom zijn er stoplichten geplaatst en kan het verkeer niet meer in twee richtingen tegelijk over de brug. Het wegdek nu vervangen is volgens Anemaat geen goed idee: “dan zouden omwonenden en gebruikers twee keer in een relatief korte periode fors oponthoud en overlast ervaren”. De stoplichten zullen dus tot eind 2025 blijven.

Onderdeel van grootschalig project
De gemeente Stein was in de veronderstelling dat de werkzaamheden rondom de brug eerder op het programma stonden maar dat is volgens Rijkswaterstaat een misverstand. De instantie heeft onlangs een grootschalig project gestart waarin alle kunstwerken uit de jaren 50 en 60 gerenoveerd of vervangen worden. Dat betekent dat er in de komende 5 jaar aan ongeveer 50 bruggen, viaducten, sluizen, tunnels en andere kunstwerken gewerkt wordt. In Limburg gaat het om zes kunstwerken waaronder dus de brug in Urmond.