Zaterdagmiddag presenteerden onderzoeksjournalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen in aanwezigheid van zo’n 30 belangstellenden hun nieuwste boek “De Vriendenreünie”. Dat gebeurde op uitnodiging van de Stichting Podium Babel in het oude politiebureau van Sittard aan de Kennedysingel. Als gast was tevens Wim Dijkstra (76) uitgenodigd, van 2001 tot 2005 PvdA-burgemeester van Sittard-Geleen. En het was vooral laatstgenoemde die met een aantal opvallende anekdotes op de proppen kwam: “Ik hoor wel van mijn vrienden hoe ze uitpakken”.

Het thema van het boek, en dus ook van de middag was “bestuurlijke integriteit”. Dijkstra stelt in zijn jaren als burgemeester in Sittard-Geleen geen echt grote affaires te hebben meegemaakt. Wel stuitte een aantal kleinere zaken hem tegen de borst, hetgeen nog wel eens tot onbegrip leidde, en Dijkstra het verwijt opleverde te zeer “een Hollenjer” te zijn. Dijkstra is echter een geboren Limburger en groeide op in Susteren. Voor zijn benoeming in Sittard-Geleen bekleedde hij burgemeestersfuncties in Udenhout en Oss. Wat hem onder andere stoorde was dat er elke dinsdagmiddag tijdens bestuurlijk overleg “op kosten van de zaak” vlaai op tafel stond. Toen ook de ambtelijke top op rekening van de gemeente steeds vaker de bakker liet aanrukken voor vlaai en broodjes, en vervolgens de nota’s steeds hoger opliepen was voor Dijkstra de maat vol.

Toch moest hij soms ook principes laten varen. Zo vond hij het binnen het kader van de scheiding van kerk en staat niet kunnen dat hij als burgemeester met ambtsketen achter het Allerheiligste aanliep tijdens de jaarlijkse St. Rosaprocessie. “Als burger vind ik het prima, maar niet als burgemeester. En nee, ik heb niks tegen het geloof, ik ben van huis uit theoloog en mijn Gregoriaans was beter dan dat van alle toenmalige wethouders samen.” Toch kon wederhelft Anita er de humor nog wel van inzien: “Wim, waar maak je het nog mee dat de inwoners voor hun burgemeester knielen?”

De meest opvallende uitspraken deed de oud-burgemeester echter over de fusie van de gemeenten Sittard, Geleen en Born. Dijkstra stelt dat die fusie niet had moeten plaatsvinden. “Ik heb me ook te weinig vragen gesteld, waarom is die fusie zo ongewild? Ik wilde echter vooral focussen op de toekomst”. Toch is de oud-burgemeester niet tegen fusies. Het zou volgens hem goed zijn als heel Zuid-Limburg één grote gemeente zou worden met zo’n 600.000 inwoners, weg van het kerktorendenken, iets waar de beide journalisten hem in bijtreden. “We hebben het ooit geprobeerd in overleg met de toenmalige burgemeester Sakkers van Heerlen”, aldus Dijkstra. De link naar de ervaringen met het Zuid-Limburgse betaald voetbal blijkt vervolgens niet ver weg.

In 2005 komt er een einde aan het burgemeesterschap van Wim Dijkstra in Sittard-Geleen. Een kwestie rond een gemeenschapsvoorziening in Einighausen vormt de spreekwoordelijke druppel. Dijkstra biedt zijn ontslag aan. Eerder stelde zijn vrouw hem al de vraag, wordt het een burn-out of een hartaanval? De burgemeester is aan het einde van zijn Latijn. Wat volgt zijn een lange stoet aan burgemeestersfuncties als waarnemer, zowel binnen als buiten Limburg. In Gelderland is hij waarnemend gedeputeerde. Hij blijft echter in Sittard wonen. Twee jaar geleden sterft zijn vrouw, de binding met Sittard wordt minder, en een halfjaar geleden verhuist Dijkstra naar Tilburg, waar hij een halve eeuw geleden begon als leraar maatschappijleraar, werkzaam was aan de universiteit, gemeenteraadslid en wethouder werd.

Zaterdag was hij eventjes terug in Sittard. Tijdens een wandeling door de binnenstad werd hij aangesproken als “burgemeester”. Het deed hem deugd. Minder optimistisch is hij over de bestuurlijke toekomst van Zuid-Limburg. Integriteit blijft een probleem in de “vissenkom” die Zuid-Limburg volgens hem is: “Zelfs als ik 100 word zal het nog niet opgelost zijn.” Dijkstra hekelt ook het meldpunt van oud-gedeputeerde Ger Driessen en de uitspraken van oud-minister en staatssecretaris Raymond Knops ten aanzien van journalist Joep Dohmen.

Aanstaande maandag 30 mei is oud-burgemeester Dijkstra over deze en andere onderwerpen tussen 10.00 en 12.00 uur te horen in het programma “Forum op Maandag” bij streekomroep Bie Os. De uitzending wordt tussen 16.00 en 18.00 uur herhaald en is vervolgens nog een week lang via de website van de omroep te beluisteren.

Fotobijschrift: Verslaggever Frans Schoonen in gesprek met oud-burgemeester Dijkstra. Beeld: Marcel Boreas

Marcel Boreas