De Zwentibolddichter

In het Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold, dat sinds 1980 verschijnt en waarin alle mogelijke, historische artikelen over dit gebied verschijnen, wordt voor het eerst gewag gemaakt van het uitroepen van een “Zwentibolddichter” in de uitgave van het jaar 2007. Dan wordt gewezen op de mogelijkheid om niet alleen artikelen over feiten uit een ver verleden op te nemen, maar ook gedichten over zaken, die reeds lang geleden speelden of actuele zaken, die zijn voorgevallen in het Land van Zwentibold. Een jury zal de inzendingen beoordelen.

In 2009 werd Yvonne Hensgens, toen woonachtig in Urmond, uitgeroepen tot eerste Zwentibolddichter. Zeven gedichten van haar hand met foto’s werden opgenomen in de uitgave van het Historisch Jaarboek in 2009.

In 2010 was het Toon Vis uit Spaubeek, die de eer had verkozen te worden en van hem werden elf gedichten met foto’s geplaatst in het jaarboek.

In 2014 werd besloten om de Zwentibolddichter ééns in de vier jaar uit te roepen. Uit een lijst met vier genomineerden werd Meindert Muller uit Born verkozen en van hem verschenen vijf pagina’s met gedachten en foto’s in het jaarboek.

In 2018 werd uit de inzendingen, die veelal in het dialect geschreven waren, tot nieuwe Zwentibolddichter gekozen John Hertogh uit Sittard en van hem werden vijf pagina’s gedichten in het jaarboek opgenomen.

Sinds die tijd is er geen nieuwe Zwentibolddichter meer gekozen, mede door de corona-pandemie. Het bestuur en de redactie van het jaarboek vinden het nu weer tijd om dichters op te roepen om zich te melden voor deelname aan de verkiezing voor Zwentibolddichter door het insturen van je gedichten.

– Aanmelding met 2 gedichten in het Nederlands of dialect, met maximaal  in totaal 50 versregels.

– De gedichten met een thema, gebeurtenis of situatie, te positioneren in het Land van Zwentibold. ( Hiertoe behoren de gemeenten Beek , Beekdaelen, Stein, Sittard-Geleen,  Echt-Susteren).

– De gedichten mogen niet reeds eerder gepubliceerd zijn. Met foto mag.

– De dichter(es) geeft toestemming tot publicatie in een eventuele verzamelbundel.

 

Graag zouden wij reacties ontvangen uiterlijk 1 juli 2023 op onderstaand mailadres:

secr.jaarboek@gmail.com