Dertien partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Sittard-Geleen. Zij hebben in totaal 326 kandidaten opgegeven voor de 37 beschikbare raadszetels. De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 16 maart aanstaande. Ook op 14 en 15 maart kunnen kiezers in bepaalde stemlokalen al hun stem uitbrengen.

 

De dertien partijen die in Sittard-Geleen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn:

 1. G.O.B.
 2. CDA
 3. GROENLINKS
 4. PVV
 5. Stadspartij
 6. D66
 7. VVD
 8. Partij van de Arbeid
 9. Samen Politiek Actief
 10. Forum voor Democratie
 11. Lokaal Sittard-Geleen-Born
 12. PIT
 13. Blanco

 

De eerste negen partijen hebben in 2018 ook meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen in Sittard-Geleen. Op basis van het toen behaalde aantal stemmen is de lijstvolgorde gemaakt. De nummers 10 tot en met 13 zijn voor nieuw-geregistreerde partijen en zijn vrijdag 4 februari via loting aan de partijen toegekend. Dat gebeurde tijdens een zitting van het centraal stembureau in Sittard-Geleen. Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen is voorzitter van het centraal stembureau. Hij wenste alle partijen een succesvolle en respectvolle verkiezingscampagne toe. Met de woorden “Wees lief voor elkaar”, sloot hij de zitting af.

 

Sittard-Geleen telt op 16 maart 47 stemlokalen waar inwoners hun stem kunnen uitbrengen voor de gemeenteraad. Nieuw is een drive-through-stembureau op de parkeerplaats van het Tom Dumoulin Bike Park aan de Parijsboulevard op Bedrijvenstad Fortuna. In verband met de heersende corona-pandemie zijn – net als bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021 – ook op maandag en dinsdag voorafgaand aan de verkiezingswoensdag al negen  stemlokalen open.

 

Uiteraard worden tijdens de verkiezingen in de stembureaus de geldende coronamaatregelen toegepast. Voor de woensdag is de gemeente overigens nog op zoek naar stembureau-leden. Aanmelden kan via de website van de gemeente.

 

Stemgerechtigde inwoners krijgen rond 24 februari een stempas, waarmee ze (op vertoon van een identiteitsbewijs) hun stem kunnen uitbrengen in elk stembureau in Sittard-Geleen. Ook is het mogelijk om te (laten) stemmen via volmacht. De lijsten met daarop de 326 kandidaten worden huis-aan-huis verspreid in de week voorafgaand aan de verkiezingen.

 

Op 16 maart vindt ’s avonds een uitslagenavond plaats in de Hanenhof in Geleen.