Bent u getuige van dierenmishandeling? Denkt u dat dieren verwaarloosd worden? Heeft u een vraag of wilt u even overleggen over een dier dat (misschien) hulp nodig heeft? Op zoek naar de dichtstbijzijnde dierenambulance? Bel dan het landelijk meldpunt 144.

U kunt het meldpunt 144 telefonisch bereiken van maandag t/m zaterdag tussen 8.00 uur en 18.30 uur en op zondag tussen 9.30 uur en 18.30 uur. Is het nummer 144 niet bereikbaar? Bel dan het politienummer 0900-8844, of voor spoed 112.

Het meldnummer is ondergebracht bij de Nationale Politie. Dat betekent dat speciaal opgeleide politiemensen de telefoon aannemen en de juiste hulpverlener inschakelen. Afhankelijk van de melding wordt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de politie of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld.

Bij voorkeur meldt u dierenleed bij het meldpunt 144. Hier vragen ze om persoonsgegevens. Dit is belangrijk voor de registratie van de meldingen, de juiste afhandeling van de zaak en terugkoppeling aan de melder. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Zijn er redenen waardoor u absoluut niet aan een melding verbonden wilt kunnen worden, maar ziet u wel de noodzaak van het doen van een melding? Dan kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 of bezoek de website Meld Misdaad Anoniem(externe link).

Ga voor meer informatie over het meldpunt naar de website van de dierenbescherming(externe link).