Op 4 mei staan we samen stil bij onze vrijheid en herdenken we de oorlogsslachtoffers. Er vinden in de gemeente diverse, openbare herdenkingsplechtigheden plaats.

Sittard

18:30 uur een interkerkelijke gebedsdienst in de Grote Kerk.
19:30 uur een kranslegging bij oorlogsmonument op de Markt.
20:00 uur herdenkingsplechtigheid met kranslegging op de algemene begraafplaats aan de Lahrweg

Geleen

19:50 uur herdenkingsplechtigheid met kranslegging bij het oorlogsmonument op de Bloemenmarkt.

Kindermonument

Als afsluiting van de herdenkingsplechtigheid op de Bloemenmarkt in Geleen presenteren leerlingen van groep 7 en 8 van openbare basisschool De Duizendpoot uit Geleen het Kindermonument. Zij doen dit in samenwerking met Ron Roumen (theater/film maker) en Teramang percussie. Het Kindermonument is een initiatief van en wordt begeleid door Stichting Ecsplore.

Het Kindermonument is een van de initiatieven in onze gemeente om jongeren te betrekken bij herdenken. Het Kindermonument wordt elk jaar door een andere basisschool uit de gemeente gemaakt door en voor kinderen. Samen met een kunstenaar gaan de kinderen aan de slag met een gedenkteken. Dit kan een film, een toneelstuk, een lied of een gedicht zijn. Zo blijft de herinnering bewaard.

Born

16:00 uur herdenkingsplechtigheid met bloemlegging bij het oorlogsmonument aan de Oude Sluis in Born.

Obbicht

18:00 uur herdenkingsplechtigheid met kranslegging bij het Joods monument Langs de Beek en het monument aan de Obbichter brug.

Grevenbicht

19:00 uur oecumenische herdenkingsbijeenkomst in de kerk aan de Heilig Kruisstraat. Aansluitend vindt er een stille tocht en kranslegging plaats bij het oorlogsmonument aan de Weidestraat en Watermolenstraat.

Einighausen

19:30 uur in stoet vanaf de kerk in Einighausen voor een herdenkingsplechtigheid met kranslegging naar het oorlogsmonument op het kerkhof aan het Kirkhofsteegske in Einighausen.