Inwoners van de gemeente Stein die in aanmerking zijn gekomen voor de eenmalige energietoeslag, kunnen rekenen op extra hulp bij het verlagen van hun energierekening. Het gaat hierbij om circa 750 huishoudens in de gemeente Stein. Door middel van een adviesgesprek met een energiecoach, een pakket met energiebesparende producten en een witgoedactie biedt de gemeente een helpende hand. De inwoners die in aanmerking komen voor de energiebespaaractie krijgen op korte termijn een startpakket thuisbezorgd.

De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Dit merken we allemaal aan onze energierekening. Er blijft minder over voor het huishoudbudget. Daar wil de gemeente Stein iets aan doen! Voor iedereen die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag, biedt de gemeente Stein nu een extra helpende hand om de energiekosten te verlagen. Meer informatie over de energiebespaaractie is tevens te vinden op: www.gemeentestein.nl/energiebespaaractie.

Gratis startpakket en adviesgesprek

Inwoners die in aanmerking komen voor deze actie ontvangen een startpakket. Deze zal per post worden thuisbezorgd. In het startpakket zit een energiemeter, LED-lamp (E27), doorstroombegrenzers voor de douche- en keukenkraan en een thermometer.

In het startpakket zit ook een uitnodiging om een afspraak in te plannen met een onafhankelijke en gratis energiecoach van het Stein Support Team. De energiecoach kijkt in de woning waar er energie bespaard kan worden. Op basis van deze inventarisatie wordt gezamenlijk een energiebox samengesteld met een totale waarde van €90,-. De energiebox kan men vullen met nog meer energiebesparende producten. Denk hierbij aan producten zoals radiatorfolie of led verlichting.

Inwoners die hulp nodig hebben bij het installeren van de energiebesparende producten kunnen worden geholpen door de energieklusser. Hij/zij komt langs nadat de energiebesparende producten ontvangen zijn en verzorgt de installatie.

Witgoedactie

De energiecoach zal bekijken of er een witgoedapparaat, dat ouder dan 6 jaar is, vervangen kan worden door een zuiniger exemplaar. Het gaat hier om maximaal één apparaat. Maakt men geen gebruik van de energiecoach? Dan is er géén recht op een witgoedapparaat. Alleen apparaten van 6 jaar of ouder mogen worden vervangen. Het te vervangen apparaat mag niet worden behouden.

Mogelijkheden voor huishoudens buiten de doelgroep

Voor huishoudens die niet in aanmerking komen voor de eenmalig energietoeslag heeft de gemeente Stein ook iets te bieden op het gebied van energie(kosten)besparing. Zo zijn de inwoners welkom om advies in te winnen bij het duurzaamheidsloket (het Huis van de Toekomst) van de gemeente Stein. Daarnaast kunnen inwoners een gratis energiebox met energiebesparende middelen of een energieadviesgesprek in de WoonWijzerWinkel in Kerkrade ter waarde van € 90,- bestellen (zolang de voorraad strekt). Meer informatie hierover kan men vinden via www.gemeentestein.nl/energiebox.