Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio een aantal opvallende euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact.

Er komt steeds meer verzet tegen een gepland windmolenpark in het Waalse Dalhem niet ver over de grens bij Eijsden-Margraten, en vlakbij de gemeente Voeren. Naast de landschappelijke argumenten is ook het mogelijke Einstein-telescoopproject een tegenargument.

Vanaf 1 juli moeten dierenliefhebbers in >Wallonië een vergunning hebben om een huisdier te kopen. Het doel is om dierenmishandeling en impulsaankopen tegen te gaan. Alle aspirant-eigenaren moeten daarom in hun eigen gemeente een document aanvragen.

Drukte in de luchthavens ook in Duitsland. In het eerste, nog onofficiële weekend van de zomervakantie in Noordrijn-Westfalen stonden er meteen lange wachtrijen. In Düsseldorf waren er ook problemen met het bagagetransportsysteem, dat meteen al haperde.

Maar niet alleen drukte ver weg, ook dichtbij. De vakantieparken Belgisch Limburg zijn tien procent drukker bezet dan voor corona. De Limburger lijkt steeds vaker te kiezen voor een vakantie dichtbij. De eerste boekingen liepen in december al binnen. Er is echter nog plaats.

Wie het dan weer minder goed getroffen heeft in onze buurprovincie is de heikikker. Door de droogte is het dier in Belgisch Limburg opnieuw sterk achteruitgegaan. Dat stelt de organisatie Natuurpunt. Op drie van de zeven vaste telplaatsen is de soort inmiddels verdwenen.