Wie regelmatig gaat wandelen of fietsen langs de Maas komt kent ze wellicht al, de fiets- en voetgangersveren tussen Grevenbicht en Rotem, Geulle en Uikhoven en Ohé en Laak en Ophoven. De Maasveerpontjes vormen samen met het autoveerpont tussen Meeswijk en Berg een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen.

Wie een fietstocht of een lange wandeling maakt, kan gebruik maken van drie veerpontjes die je van de ene kant naar de andere kant brengen. Een tripje met één van deze charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt je onmiddellijk in een vakantiesfeer. Zo kan je leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden. En vanaf 1 april 2023 kan dit zelfs volledig gratis. Dat hebben de Vlaamse overheid en de provincie Limburg bekendgemaakt.

Het gratis maken van de veerpontjes moet het toerisme in de Maasvallei een extra boost geven. De veren hebben een moeilijke periode achter de rug na de coronacrisis en na het hoogwater van juli 2021. Jaarlijks maken 130.000 mensen gebruik van de overzetdienst.

Bij de zoektocht naar een rederij die de komende drie jaar de veertjes kan bedienen, speelde het tekort aan schippers op. Er is een rederij aangesteld, maar de vaartijden worden wat beperkter. Waar voorheen van 10.00 tot 19.00 uur de oversteek werd gemaakt, is dat nu een uur korter, van 10.00 tot 18.00 uur. Aan de regeling van het autoveer verandert niets.

Kijk voor meer informatie en vaartijden op www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/veerpontjes