Net zoals vorig jaar ziet Oud en Nieuw er anders uit. We vieren het thuis, hoogstwaarschijnlijk met een klein groepje mensen. We steken geen vuurwerk af. Ook dit jaar is het verboden om vuurwerk te kopen, vervoeren en af te steken. Dit verbod geldt niet voor fop- en schertsvuurwerk zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes. Op deze manier belasten we het ziekenhuispersoneel en politie niet extra voor, tijdens en na oud en nieuw.

Riskeer geen boete

Politie en BOA’s controleren de vuurwerkregels. Houdt u zich niet aan deze regels? Dan bestaat de kans dat u een boete krijgt van minimaal €100. De boete voor het afsteken van vuurwerk is zelfs €250. Het is verboden vuurwerk in België en Duitsland te kopen en naar Nederland mee te nemen. Er zijn plekken in Sittard-Geleen waar extra cameratoezicht is door middel van mobiele camera’s. Wilt u meer weten over cameratoezicht in onze gemeente? Ga dan naar Cameratoezicht in de openbare ruimte – Gemeente Sittard-Geleen.

Veilig klein vuurwerk afsteken

Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 mag u wel klein vuurwerk afsteken, zoals sterretjes en knalerwten. Iedereen ouder dan 12 jaar mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken.
Dit vuurwerk is het minst gevaarlijke vuurwerk. Toch gebeuren er elk jaar ongelukken mee. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand van het vuurwerk. Rits je jas dicht en kijk uit met brandbare kleding.

Meld vuurwerkoverlast

Ervaart u overlast door het afsteken van vuurwerk? En vindt dit plaats buiten de afgesproken afsteektijden 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur? Maak dan een melding bij de politie via 0900-8844.

Het is belangrijk om een melding bij vuurwerkoverlast te maken. Alleen dan weten we waar vuurwerk wordt afgestoken en kunnen we gerichter controleren. Zo zorgen we ervoor dat iedereen prettig en veilig woont in onze gemeente.