GGD Zuid Limburg start dinsdag 2 augustus met het vaccineren tegen Monkeypox, ook wel apenpokken genoemd. Door schaarste zijn de beschikbare vaccins uitsluitend bedoeld voor specifieke risicogroepen. Dat zijn mensen met de grootste kans op besmetting met Monkeypox.

 

Met de vaccins waarover de GGD Zuid Limburg beschikt, kunnen ca. 1000 personen in onze regio volledig gevaccineerd worden. Eén vaccinatie volstaat voor mensen die vóór 1975 in Nederland geboren zijn en een pokkenvaccinatie hebben gehad. Iedereen geboren na 1975, heeft twee vaccinaties nodig.


Wie gaan we vaccineren?

Het ministerie van VWS en het RIVM hebben de risicogroepen gedefinieerd en de volgorde van vaccinatie bepaald:

 

  1. Mannen die bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als PrEP-gebruiker geregistreerd staan.
  2. Hiv-positieve mannen die een verhoogd risico op een soa hebben. Dat bepaalt het hiv-behandelcentrum van het MUMC+.
  3. Mannen die bij de soa-poli bekend zijn en tot de hoogrisico groep behoren.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Personen die onder bovengenoemde risicogroepen vallen, ontvangen – gefaseerd en uiterlijk 19 augustus – een persoonlijke uitnodiging van de GGD. Mensen die geen uitnodiging ontvangen, komen momenteel niet in aanmerking voor vaccinatie tegen Monkeypox. Door de beperkte beschikbaarheid van het vaccin, wordt hierin geen uitzondering gemaakt.

 

Meer informatie

Meer informatie over Monkeypox is te vinden op de website van het RIVM en op de website van Soa Aids Nederland.

Burgers kunnen met vragen terecht bij de Monkeypox-informatielijn T 088-7674020. Het nummer is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur.