In opdracht van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, start de GGD Zuid Limburg op maandag 19 september met een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Iedereen van 12 jaar en ouder kan de herhaalprik krijgen om de bescherming tegen ernstige ziekte door corona op peil te houden. Mensen met een hoger medisch risico, zorgmedewerkers met direct patiënten- of cliëntencontact en 60-plussers krijgen als eerste een uitnodiging van het RIVM. Daarna – gefaseerd van oud naar jong – wordt iedereen van 12 jaar en ouder uitgenodigd.

 

Waarom de herhaalprik
COVID-19-vaccins beschermen tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting. Iedereen die gevaccineerd is (basisserie + minstens 1 herhaalprik), loopt veel minder kans om nog ernstig ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Maar na een aantal maanden neemt de bescherming tegen het coronavirus af. Een herhaalprik zorgt voor ervoor dat deze bescherming versterkt wordt. Dit is nodig omdat het coronavirus in het najaar en de winter kan opleven. Hoe meer mensen de prik halen, hoe beter een opleving kan worden afgeremd. Hierdoor beschermen we niet alleen onszelf tegen de (langdurige) gevolgen van corona, maar helpen we ook te voorkomen dat de zorg het te druk krijgt en helpen we de samenleving open te houden.

 

Vernieuwde vaccin

Voor de herhaalprik wordt het vernieuwde mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna gebruikt. Deze vaccins beschermen tegen zowel de oorspronkelijke COVID-variant als tegen een bepaald type van de Omikron-variant. De mogelijke bijwerkingen zijn dezelfde.

 

Op afspraak

Burgers kunnen de herhaalprik uitsluitend op afspraak halen. Vrije inloop is vanaf 19 september niet meer mogelijk, ook niet voor de eerste, tweede of andere herhaalprik. Na ontvangst van de uitnodiging kan bij voorkeur online of telefonisch een afspraak gemaakt worden. Voorwaarde is wel dat er minimaal 3 maanden tussen de laatste coronavaccinatie of -besmetting moet zitten.

Vaccinatielocaties

Burgers kunnen terecht op onze huidige vaccinatielocaties in Geleen, Heerlen en Maastricht.
Alle vaccinatielocaties zijn dagelijks open van 08.00-22.00 uur