GOB en CDA gaan als enige partijen het nieuwe college in Sittard-Geleen vormen. Dat hebben de twee fractievoorzitters vrijdag bekendgemaakt.
Lange tijd zochten de twee grootste partijen in Sittard-Geleen naar een verbreding van de nieuwe coalitie. Dat zou goed zijn voor het draagvlak van de politieke besluiten, ook omdat de opkomst tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen historisch laag was. Na drie maanden van overleg is het niet gelukt om andere partijen te verleiden om toe te treden tot het nieuwe college.
Direct na de verkiezingen was al duidelijk dat de zittende coalitie een duimpje omhoog had gekregen van de kiezers in de Westelijke Mijnstreek. De partijen GOB en CDA haalden een meerderheid, coalitiepartner Stadspartij noteerde drie aanvullende zetels. Vanuit de wens naar een brede coalitie werd tijd en energie gestoken in een basisakkoord. De Toekomstvisie 2030, opgesteld door een brede vertegenwoordiging van inwoners in Sittard-Geleen, werd daarvoor als referentiekader gebruikt.
Nadat de Stadspartij en de linkse combinatie GroenLinks-PvdA afgelopen maand afvielen als mogelijke coalitiepartners, sneuvelde donderdag ook de PVV. “Hoewel de PVV heeft verklaard dat landelijke invloeden vanuit de partij niet aan de orde zijn, is de zorg hieromtrent bij GOB en CDA niet weggenomen”, zo melden Yvonne Salvino (GOB) en Judith Buhler (CDA).
Het GOB en CDA, lange tijd felle tegenstanders in de politieke arena van de Westelijke Mijnstreek, starten nu met 20 zetels als basis voor de nieuwe coalitie. Vrijdag wordt een start gemaakt met een uitvoeringsprogramma. “Het streven blijft om een nieuw college te installeren op donderdag 14 juli 2022”, aldus Buhler en Salvino. “Partijen die aanknopingspunten zien, kunnen dan nog aanhaken. Of ze dan ook nog een wethouder kunnen leveren? “Dat hangt af van het tijdstip waarop ze zich melden en welke partij het is. Wij willen nu doorpakken.”