Woningeigenaren in Sittard-Geleen kunnen vanaf woensdag 10 november een energiebox aanvragen. De inhoud kunnen ze zelf kiezen in de webshop van de WoonWijzerWinkel. Voor de box, die een waarde heeft van 100 euro, betalen de woningbezitters slechts een tientje.

Dat kan doordat de gemeente Sittard-Geleen gebruik maakt van een landelijke subsidie, de RRE(W). Die subsidie is er voor gemeenten om mensen te stimuleren kleine verduurzamende maatregelen te nemen in hun woning, zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie of het plaatsen van ledlampen. Behalve de energiebox kunnen mensen dankzij de subsidie ook een adviesgesprek aanvragen over grotere verduurzamingsmaatregelen zoals dak- of gevelisolatie.

“Dit is een van de vele acties die we dankzij de subsidie kunnen aanbieden aan onze inwoners om ze bewust te maken van de noodzaak van verduurzamen. Kleine dingen zoals tochtstrips kunnen een hoop warmteverlies tegengaan, waardoor minder energie wordt verbruikt en de kosten omlaag gaan”, zegt wethouder Kim Schmitz. De energiebox is nu nog alleen voor woningeigenaren. Begin volgend jaar zijn huurders aan de beurt.

Hoe werkt het?

Elke woningeigenaar krijgt eenmalig een korting van 90 euro met een eigen bijdrage van slechts 10 euro. In totaal kan voor honderd euro aan producten worden uitgegeven. Dat kan door zelf een energiebox samen te stellen in de webshop van de WoonWijzerwinkel. Een andere mogelijkheid is een onafhankelijk adviesgesprek en een op maat gemaakt plan om energie te besparen. Dat gesprek kost eigenlijk 69 euro. Voor de resterende 31 euro kunnen ook weer kleine energiebesparende producten worden gekocht.

Woningeigenaren die interesse hebben in de forse korting kunnen zich aanmelden via www.woonwijzerwinkel.nl/limburg onder het kopje ‘Gemeente Sittard-Geleen’. Om in aanmerking te komen voor de korting moet de code SITTARD-GELEEN2021 worden gebruikt. Het aantal kortingsbonnen is beperkt.