GroenLinks en PvdA verder als één fractie

Op 16 maart wonnen zowel GroenLinks als de Partij van de Arbeid tijdens de verkiezingen. Als enige twee links-progressieve partijen in Sittard-Geleen hebben de fracties nu besloten de handen ineen te slaan in de vorm van een samengevoegde fractie. De nieuwe gemeenteraad wordt op woensdag 30 maart aanstaande geïnstalleerd. Samen zijn de partijen goed voor 17,5%, in de politieke krachtsverhouding de tweede partij in Sittard- Geleen.

Kim Schmitz, lijsttrekker GroenLinks: “De samenwerking is in de afgelopen jaren zeer goed geweest en de mooie winst voor zowel GroenLinks als PvdA markeert een natuurlijk moment om deze verder uit te bouwen.” Paul Kubben, lijsttrekker PvdA: “Als je kijkt naar het Kieskompas van deze verkiezingen, dan zie je meteen dat dit een logische stap is. Onze programma’s vertonen heel veel overlap, en met in totaal zeven zetels sterk kunnen we meer bereiken.”

De fractie zal de naam GroenLinks-PvdA gaan dragen. GroenLinks en PvdA blijven als twee partijen bestaan in Sittard-Geleen, bijvoorbeeld bij deelname aan Provinciale Statenverkiezingen en Tweede Kamerverkiezingen. De samengevoegde fractie legt verantwoording af aan twee ledenvergaderingen. De samenvoeging van de fracties wordt half april besproken in beide ledenvergaderingen (waar de leden zich kunnen uitspreken over het voorgenomen besluit).