HAPT BURGEMEESTER SITTARD-GELEEN TOE NA UITDAGING DUITSE PRESENTATRICE

Durft burgemeester Hans Verheijen “ja” te zeggen op een uitdaging van de Duitse radiopresentatrice Sina Kuipers? Dat is de vraag die programmamaker Marcel Boreas van Streekomroep Bie Os zich momenteel stelt. Kuipers daagde de burgervader, die “Euregiozaken” in zijn portefeuille heeft, onlangs via de streekomroep uit om meer te werk te maken van de internationale positie van de gemeente. Sittard-Geleen grenst immers in het oosten aan Duitsland en in het westen aan België. “Als je zo dicht bij elkaar ligt, waarom zet je dan geen initiatief op die jongeren uit die drie landen verenigt, waardoor men elkaar beter leert kennen?”, zo vroeg de Duitse met een Nederlandse vader, zich in de uitzending af. En Sina weet waarover ze spreekt, zij is zelf namelijk de stem van een grensoverschrijdende jongerenpodcast in de (Eu)regio Enschede-Gronau, en presenteerde onlangs nog de Grenslandconferentie 2022 in Aken.

Aanstaande donderdag 14 april zal het antwoord duidelijk worden, want dan is burgemeester Verheijen tussen 11.30 uur en 12.00 uur te gast in het programma EuregioToer Radio. Daarbij gaat het overigens niet alleen over de Sina-vraag, maar ook over enkele andere euregionale dossiers. Zo is Sittard-Geleen sinds begin dit jaar aangesloten bij de Euregio Rijn-Maas Noord. Wat mogen de inwoners daarvan verwachten? En vorige week deed kersvers voorzitter Johan Sauwens van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn in het magazine Nummer 1 de uitspraak dat de toekomstige trambusverbinding Hasselt-Genk-Maasmechelen op termijn moet worden doorgetrokken naar Sittard-Geleen. Secretaris Ger Essers van Stichting Geen Grens pleitte twee weken geleden in EuregioToer Radio al voor hetzelfde. Hoe staan de gemeente Sittard-Geleen en de burgemeester in dat dossier? Wanneer krijgt de Westelijke Mijnstreek een rechtstreekse openbaar vervoerverbinding met Maasmechelen en Genk-Hasselt? Of daar iets over te zeggen valt, ook dat horen we donderdag. En dan zijn er nog de oude jumelages. Sittard deed het vroeger met Hasselt, Geleen met Genk. Hoe verlopen die contacten anno 2022?

Streekomroep Bie Os is te beluisteren via de drie etherfrequenties van de omroep en via de website www.bieos-omroep.nl

Fotobijschrift: Heel wat Euregionale thema’s wachten op burgemeester Verheijen dit voorjaar. Beeld: Gemeente Sittard-Geleen