Op zondag 4 oktober houdt Heemkundevereniging Geleen in het verenigingsgebouw haar jaarlijkse Open Dag tussen 11.00 en 16.00 uur.

Iedereen is welkom, maar er geldt wel een limiet voor het aantal bezoekers dat zich in het pand bevindt. Het adres is Jupiterstraat 35, Geleen.

Er is van alles te zien en beleven, maar wel met inachtneming van de coronarichtlijnen.

Enkele leden van de werkgroep Geschiedenis hebben een begin gemaakt met de inventarisatie van Geleense schilders.

De expositie “Geleense schilders deel 1” zal voor de eerste dag te bezoeken zijn. Deze keer zijn werken van Thei Penders, Jan van Aubel, Theo Steijaert, Zef Dullens, Pie Schmitz en Jean Aldenhoven te bewonderen.

Bovendien is er een korte biografie van de kunstenaar en bij een aantal schilderijen een kort achtergrondverhaal.

In samenwerking met het Mijnmuseum in Heerlen heeft de Heemkundevereniging de veel bezochte expositie “Kolen en Granaten” in een lokaal ondergebracht, over de mijnen in oorlogstijd.

Dit is aangevuld met materiaal uit de eigen collectie.

Ook zijn er een aantal collages van foto’s met personen die zich op de meest fotogenieke plaats van Geleen, de grote kei in het Burg. Damenpark lieten fotograferen.

Ook na de Open Dag zijn de exposities te zien, iedere maandag en donderdag tussen 14.00 en 19.00 uur, de dinsdagen van 19.00 tot 20.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur.

Bezoeken op afwijkende dagen is mogelijk op aanvraag.

Eén van de nieuwe aanwinsten is het door Frans Nicolas in 1862 gebrandschilderde raam met de afbeelding van Sint-Brigida.

De Heemkundevereniging gaat er van uit dat ze het door Atelier van Rob (Gelener Rob Koenders) gerestaureerde werk uit de in 1935 afgebroken Augustinuskerk voor de bezoekers kunnen presenteren.

Daarnaast zijn er nog vele andere bijzondere voorwerpen te bewonderen.

En voor de leden en bezoekers zijn er spectaculaire aanbiedingen van boeken en tijdschriften van de heemkundevereniging en Schug.

Op niet al te lange termijn hoopt men in het hele gebouw een uniek project te kunnen starten, de verwezenlijking van een Cultuurwerkplaats. De vrijwilligers praten u graag bij over de plannen.

Men kan de vaste activiteiten zoals de genealogie (stamboomonderzoek) en collectie bidprentjes, fotodocumentatie, waaronder de honderden klassenfoto’s inkijken en hier informatie over uitwisselen.

Ook de sticker van Gelaen à € 1,00 en het speldje van Graaf Huyn van Geleen à € 2,50 zijn weer verkrijgbaar.