HEILIGDOMSVAART SUSTEREN ZET IN OP MEER EUREGIONALE SAMENWERKING

HEILIGDOMSVAART SUSTEREN ZET IN OP MEER EUREGIONALE SAMENWERKING

Dit jaar kent de Heiligdomsvaart in Susteren een nieuwigheid. De grensoverschrijdende samenwerking die Susteren al heel wat jaren kent met de Heiligdomsvaart van Maastricht, de Kroningsfeesten in Tongeren en de Virga Jessefeesten in Hasselt wordt namelijk uitgebreid.

Bij deze samenwerking ondersteunen de vier plaatsen elkaar middels ervaringen, promotie en nemen ook telkens deel aan elkaars vieringen, die normaliter in elke plaats om de zeven jaar plaatsvinden. Vanaf dit jaar treedt ook de Heiligdomsvaart van Aken toe tot dit samenwerkingsverband. Dat vertelde Harry Lempens, voorzitter van de Heiligdomsvaart in het programma “EuregioToer” bij Streekomroep Bie Os. Daarmee ontstaat er dus nu een samenwerking in drie landen.

Leden van het Domkapitel van Aken zijn de afgelopen tijd al aanwezig geweest bij de voorbereidingen in Susteren en zullen ook acte de préséance geven bij de reliekenommegang op zondag 4 september. De wens om Aken erbij te betrekken bestond al langer. De stad Aken is volgens Lempens toch wel een beetje de kern van de Heiligdomsvaarten. Normaal gesproken had de Heiligdomsvaart van Aken net als die van Susteren afgelopen jaar moeten plaatsvinden, maar Aken heeft de viering vanwege corona twee jaar verplaatst, deze wordt nu in 2023 gehouden.

Susteren heeft ondertussen besloten om naar de toekomst toe het originele schema aan te houden. De eerstvolgende Heiligdomsvaart zal daarom plaatsvinden in 2028. Maastricht is in 2025 aan de beurt, Tongeren in 2023 en Hasselt in 2024. Tot slot toonde de voorzitter zich tevreden over de kaartverkoop. Drie van de tien openluchtvoorstellingen van het spel “Weerlicht der Eeuwen” zijn inmiddels uitverkocht: “Het is echter onze ervaring dat de grootste verkoop in de weken voor de aanvang van de Heiligdomsvaart plaatsvindt.”

Beeld: Stichting Heiligdomsvaart Susteren