Het nieuws uit EuregioToer Compact

Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Het is de droom van iedere musicalorganisator, namelijk dat er zoveel animo is dat je je productie al van voor de start kunt verlengen. Dat is wat het bedrijf achter de musical Dagboek van een Herdershond is overkomen. En dus komen er nu al een aantal voorstellingen bij, waardoor de productie in elk geval tot midden juli loopt. Aan Dagboek van een Herdershond doen ook enkele muziekkorpsen uit de Westelijke Mijnstreek mee, zoals uit Sittard, Oud-Geleen, Munstergeleen en Spaubeek.

Dat de Belgen fier zijn op hun biercultuur is algemeen geweten, en ook de Vlaamse overheid is er kennelijk trots op. Minister Zuhal Demir investeert namelijk 3 miljoen euro in lokale brouwerijen. Vlaamse bierbrouwers moeten zich op die manier op de kaart zetten en toeristische trekpleisters worden. Ook de Limburgse. Ze kunnen daarvoor een dossier indienen en subsidies krijgen bij Toerisme Vlaanderen, weet TV-Limburg. Een brouwerij uit Maasmechelen zou er alvast werk van maken, zo is te horen.

In Maaseik kan iedereen het bevestigen, de kunstenaars Jan en Hubert van Eyck, schilders van onder meer het wereldberoemde Lam Gods, kwamen uit Maaseik. Eind 14e eeuw zijn ze er geboren. Niks van, beweert tenminste ene Lucas van Dijck: de gebroeders zijn geboren in Bergeijk. Geen Belgen dus, maar Nederlanders en Brabanders. De goede man beweert een en ander in een gloednieuw boek. Daarin ook: de moeder van de broers kwam uit Sittard. Hier gaan we als redactie nog wel iets mee doen.

Spelletjes, plezier, muziek en dans en lekker eten: klinkt u dat goed in de oren? Het Drielandenfeest nodigt u in dat geval uit om op zaterdag 7 mei aanstaande van 13.00 tot 18.00 uur naar Vaals te komen.Het hart van het feest is het podiumprogramma bestaande uit muziek, dans en nog veel meer.  Naast het podium kunnen belangstellenden zich informeren over grensoverschrijdende samenwerking in onze grensregio: cultuur, toerisme, arbeidsmarkt, onderwijs. Het von Clermontplein is de place to be.

En van vrijdag 13 tot en met zondag 15 mei viert het 3RIDES Festival zijn première op het CHIO-terrein in Aken. Het gaat daarbij om een mix van een fietsexpo, diverse workshops rondom fietsen en e-bikes, podiumacts en er zijn culinaire hoogtepunten. Plezierfietsers kunnen er ook aan hun trekken komen op de in totaal zeven gevarieerde fietsroutes die niet alleen beperkt blijven tot de directe omgeving van Aken, maar ook doorlopen tot in de Belgische grensregio en tot in Zuid-Limburg.