Het nieuws uit EuregioToer Compact:

Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Limburgse kinderen die dialect spreken hebben een taalkundige voorsprong op kinderen die dat niet doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Met name wanneer het gaat om begrijpend lezen, scoren ze bij de CITO-toets hoger. Het gaat dan wel om de CITO-toets in groep 4. Bij leerlingen van groep 8 is die voorsprong verdwenen, oorzaak tot dusver onbekend. Toch wordt er, tot groot verdriet van deskundigen, in het basisonderwijs nauwelijks of niet gebruik gemaakt van het dialect.

In Belgisch-Limburg krijgt de pleziervaart een duwtje. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland gaat namelijk in figuurlijke zin de boot in, en richt zich voortaan ook op het vaartoerisme. Zo zal de komende maanden, aldus VRT Radio 2 Limburg, de zogenaamde Willemsroute gepromoot worden. Dat is een traject voor pleziervaarders door de beide Limburgen. In Belgisch Limburg gaat de route via de Zuid-Willemsvaart tussen Bocholt en Lanaken, in Nederlands Limburg bevaart men het Julianakanaal.

De musea in Ost-Belgien zullen in de toekomst meer gaan samenwerken om zichzelf beter op de kaart te zetten. Dat moet enerzijds leiden tot meer toeristen, maar ook meer bezoekers uit de eigen streek. Corona heeft  de branche hard getroffen, en nu er dankzij de versoepelingen meer mogelijk is, wordt het tijd voor actie. Het gaat bij de samenwerking onder andere om musea in Eupen, Kelmis, Raeren en Malmedy. De samenwerking staat onder coördinatie van het TAO, de Tourismusagentur Ostbelgien.

En van te weinig naar teveel toeristen. Veel regio’s in België mogen niet klagen over de toestroom, bijvoorbeeld Voeren. De regio in het grensgebied tussen de Belgische provincies Limburg en Luik en de Nederlandse grens. Toch is men niet zo tevreden met die talrijke toeristen. Er komen er zoveel naar Voeren dat er steeds meer vakantiehuizen worden gebouwd. Daar wordt nu een einde aan gemaakt. Er komt een “dynamische goedkeuringsstop“. Dat betekent pas een nieuw verblijf als een oud verdwijnt.

En dan nog een nieuwtje van onze collega’s van L1 in Maastricht, namelijk de L1 L1mbo Top 100 krijgt na 25 jaar een andere naam. De jaarlijkse hitlijst van Limburgse muziek, die telkens op Hemelvaartsdag door de omroep wordt uitgezonden, gaat vanaf dit jaar door het leven als “Limburgse 100”. Met de nieuwe naam en daarbij passende nieuwe look hoopt L1 een nieuwe doelgroep te bereiken,  waardoor wat recentere nummers in de lijst terechtkomen, aldus de Limburgse omroep in een verklaring.