Het nieuws uit EuregioToer Compact:

Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Vanaf 1 juni aanstaande wordt in Duitsland het zogenaamde 9 euro-ticket ingevoerd. Daarmee kunnen reizigers voor een bedrag van 9 euro gedurende een maand gebruik maken van haast alle openbare vervoer, met uitzondering van intercitytreinen. Het initiatief is een reactie op de hoge energieprijzen. De campagne loopt tot 1 september. Vanuit Duitsland kan er in principe niet mee over de grens naar Nederland worden gereisd. Een uitzondering vormen echter Sittard, Kerkrade en Vaals.

Na 18 jaar gesoebat heeft de Vlaamse regering de stekker getrokken uit de Spartacus-tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht. Vlaams minister Lydia Peeters van mobiliteit, afkomstig uit Dilsen-Stokkem geeft nu de voorkeur aan een trambusverbinding tussen beide steden, als tenminste Nederland daarmee akkoord gaat. Eenzelfde trambus gaat ook rijden tussen Hasselt, Genk en Maasmechelen. Daarbij is het de bedoeling om deze verbinding op termijn door te trekken naar Sittard-Geleen.

De uitreiking van de Internationale Karlspreis in Aken op Hemelvaartsdag stond in het teken van de oorlog in Oekraïne. Drie Wit-Russische burgerrechtenactivisten werden dit jaar onderscheiden. De lofrede werd gehouden door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. De Karel de Grote-prijs wordt sinds 1950 uitgereikt voor verdiensten aan Europa en de Europese eenwording. Laureaten zijn onder meer paus Franciscus, Emmanuel Macron, Bill Clinton en koningin Beatrix.

Het wandelknooppuntensysteem in Oost-België is officieel voltooid. Het systeem werd afgelopen week officieel ingehuldigd met een kleine ceremonie in Eupen. Het VVV-agentschap Ostbelgien rondde eind vorig jaar het systeem af waarmee nu de hele streek ontsloten is. Het netwerk is 1.380 kilometer lang, er werden bijna 3.500 paaltjes en 8.200 borden geplaatst. Met de Go Eastbelgium-app, die daartoe opnieuw werd geüpdatet, kan je de wandeling naar eigen behoefte uitbreiden of verkleinen.

Het is misschien niet bij iedereen bekend, maar de Duitse grensplaats Tudderen beschikt al heel wat jaren over een heus Bauernmuseum. En ook voor het Bauernmuseum is het nieuwe seizoen aangebroken, zo laat men ons weten. Bijzonder is daarbij dat het museum met ingang van dit jaar een kamer wijdt aan de onlangs op 51-jarige overleden cabaretier Christian Macharski, die vooral bekend werd vanwege zijn typetje van landbouwer Hastenraths Will, die zogezegd afkomstig was van Selfkant.