Het nieuws uit EuregioToer Compact:

Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.

Wie de binnenstad van Sittard een beetje kent, weet dat de plaatselijke VVV, tegenwoordig Visit Zuid-Limburg geheten, al heel wat jaren gevestigd is in het Kritzraedthuis. De afgelopen paar maanden zat de toeristische organisatie echter een paar honderd meter verder, aan het Tempelplein. Vanaf komende woensdag is men echter weer terug op het oude nest, onder de ronkende naam “Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen”. Het pand heeft een behoorlijke upgrade gekregen.

En dan hebben we diverse activiteiten voor het Pinksterweekeinde, te beginnen in Susteren, daar organiseert Kunstgroep Swentibold komende zondag achter de Basiliek de jaarlijkse kunstmarkt van 10.00 tot 17.00 uur. Verder kunt u zondag in het centrum van Susteren “Loere euver de Moere”, en dat betekent dat u tijdens een rondwandeling kennis kunt maken met locaties waar je doorgaans niet zo snel komt. Meer info over is te vinden via de site: Op zondag 5 en maandag 6 juni organiseren Nederlandse en Belgische kunstenaars voor de 11de keer de Interlimburgse Kunst-fietsdagen. Er is een fietsroute uitgezet langs tal van locaties waar kunstenaars hun werk tentoonstellen en toelichten. Er is ook een lus gemaakt om beide Limburgen te verbinden. Deelnemers kunnen de Maas oversteken via de Pater Sangersbrug in Maaseik en het veerpont in Grevenbicht. En in Grevenbicht wordt dit Pinksterweekeinde uitgebreid kermis gevierd.

Komende zondag is er Open Dag bij Bezoekerscentrum De Lieteberg in Zutendaal. De Lietebergse imkers nemen u graag mee naar de nieuwe bijenhal, geven een workshop honing slingeren en laten u kennismaken met de wondere wereld van de kleine bestuivers. De vrijwilligers van de Vlinderkoepel staan de bezoekers op te wachten in de pas gerenoveerde Vlinderkoepel. Uiteraard is het Blotevoetenpad die dag ook geopend. Meer weten, kijk dan eens op de site: www.lieteberg.be
In het Limburgs Museum in Venlo is een nieuwe tentoonstelling te zien, namelijk eentje die het alledaagse leven in Zuid-Nederland in de eerste eeuwen van onze jaartelling laat zien. De naam van de expositie luidt: “Oevers vol Romeinen”. Langs de Rijn lagen toen Romeinse legeronderdelen die de noordgrens van het Rijk bewaakten. In Limburg waren grote boerderijen aangelegd waar voedsel verbouwd werd voor deze militairen en hun gezinnen. De tentoonstelling is nog tot 4 september te zien.