Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

 

Kerkgebouwen krijgen tegenwoordig de meest uiteenlopende bestemmingen. De Christoffelkerk in het Belgische Opgrimbie-Maasmechelen krijgt bijvoorbeeld een fiets- en voetpad door de rechter zijbeuk. Het wordt gescheiden door een glazen wand. In de kerk is ook ruimte voor concertgangers en er is een terras gepland. De helft van de benodigde 1,3 miljoen euro is al binnen. De kerk blijft overigens ook in gebruik voor kerkdiensten en bezinning. Het altaar wordt daartoe wel verplaatst.

 

Dialectbehoud is niet iets wat alleen speelt in bijvoorbeeld de beide Limburgen. Ook de Luikse gemeenten Bleyberg, Theux en Trois-Ponts willen het gebruik van streektalen in hun gebied promoten. Daarom sloten ze zich samen met 40 andere gemeenten in Wallonië aan bij het initiatief “Ma commune dit oui aux langues régionales”. Om deel te nemen moeten de participerende gemeenten zich ertoe verbinden om tenminste 15 maatregelen te nemen om de regionale talen te versterken.

 

Anderhalve week voor de aanvang van de speciale tentoonstelling over de val van het Romeinse Rijk in Trier komen er steeds meer expositiestukken binnen. In totaal zullen ongeveer 700 tentoonstellingsstukken van 130 musea uit 20 landen deelnemen. Er worden onder meer objecten verwacht van het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en de Vaticaanse Musea in Rome. Van 25 juni tot 27 november is de tentoonstelling “De val van het Romeinse rijk” te zien in drie musea in Trier.

 

Jonge boeren in het noorden van Belgisch Limburg zijn bezorgd over de plannen om het natuurgebied Bosland uit te breiden. Om in aanmerking te komen voor een erkenning als Nationaal Park moet Bosland uitgroeien tot een gebied van 10.000 hectare. De landbouwers vrezen dat ze daardoor strenge beperkingen opgelegd zullen krijgen. De betrokken gemeentebesturen kunnen de angst bij de boeren niet wegnemen: “Zij kunnen ons geen garanties geven op langere termijn”, zo klikt het.

 

Oud-burgemeester van Vaals Reg van Loo is de nieuwe voorzitter van Veldeke Limburg. Hij volgt in die functie burgemeester van Beek Christine van Basten-Boddin op, die na 4 jaar de voorzittershamer overdraagt. Van Loo, noemt het levendig houden van het dialect als een zijn kerntaken. “Het blijven spreken van de Limburgse taal met kinderen en kleinkinderen is een belangrijk middel om het Limburgs in stand te houden”, aldus de oud-burgemeester in een gesprek met Henk Hover van L1-radio.