Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Er komt steeds meer verzet tegen een gepland windmolenpark in het Waalse Dalhem, niet ver over de grens bij Eijsden-Margraten. Niet alleen hebben inmiddels twee Vlaamse ministers bezwaar aangetekend bij de Belgische Raad van State, ook een Waals minister wil dat de procedure nog eens goed bekeken wordt. De zes windmolens komen vlakbij de gemeente Voeren. Naast de landschappelijke argumenten wordt ook het mogelijke Einstein-telescoopproject in de Euregio aangevoerd om de turbines tegen te houden.

Vanaf 1 juli moeten dierenliefhebbers in Wallonië een vergunning hebben om een ​​huisdier te kopen. Het doel is om dierenmishandeling en impulsaankopen tegen te gaan. Alle aspirant-eigenaren moeten dit document in hun gemeente aanvragen. Het gaat om dieren als honden, katten, vogels, slangen en zelfs hamsters, of ze nu geadopteerd, gekocht of cadeau gedaan worden. Er is een overgangsperiode tot 30 september. Wie het systeem omzeilt wordt beboet: tot 100.000 euro voor de koper en tot een miljoen euro voor de verkoper.

Drukte in de luchthavens ook in Duitsland. In het eerste, nog onofficiële weekend van de zomervakantie in Noordrijn-Westfalen stonden er meteen lange wachtrijen. Op het vliegveld van Düsseldorf was het volgens een woordvoerder erg druk. Reizigers meldden dat ze meer dan vijf uur stonden te wachten. Op de luchthaven waren er ook problemen met het bagagetransportsysteem, dat zich aan het begin van de vakantie al van de kwetsbare kant liet zien. Het vliegveld stelde in een reactie het ongemak voor de reizigers te betreuren.

Maar niet alleen drukte ver weg, ook dichtbij. De vakantieparken in Belgisch Limburg zijn tien procent drukker bezet dan voor corona, meldt het Belgische TV-Limburg dat een kijkje nam bij Erperheide in Peer. De Limburger lijkt steeds vaker te kiezen voor een vakantie dichtbij. De eerste boekingen liepen in december al binnen. Er is nog plaats, maar wie zeker wil zijn van een verblijf in een vakantiepark, boekt maar beter op tijd, luidt het advies. De huisjes zijn een hoofdvakantie geworden. 23 procent boekt voor een week of langer.

Wie het dan weer minder goed getroffen heeft in onze buurprovincie is de heikikker. Door de droogte dit voorjaar is het dier in Belgisch Limburg opnieuw sterk achteruitgegaan. Dat blijkt uit tellingen van de organisatie Natuurpunt. Op drie van de zeven vaste telplaatsen is de soort inmiddels verdwenen. De heikikker is een van de meest bijzondere dieren in Limburg. Tijdens de paartijd kleuren de mannetjes paars. Dit jaar heeft de organisatie net geen 200 legsels met eieren van de kikker geteld: “In een topjaar zijn dat er  met gemak 2.000.”