Het nieuws uit EuregioToer Compact:

Elke donderdagochtend om 11.30 uur zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Vlaamse minister van mobiliteit Lydia Peeters zet in op de realisatie van een nieuwe Maasbrug tussen Roosteren en Maaseik. De huidige brug, de Pater Sangersbrug, dateert van eind jaren ’50 en verkeert al geruime tijd in slechte staat. Het was echter nog onduidelijk of de Vlaamse overheid voor renovatie of nieuwbouw zou kiezen. De overstromingen van afgelopen zomer hebben de kwaliteit van de brug echter verder aangetast, weet de krant De Standaard te melden.

Terwijl in veel plaatsen in de Euregio carnavalsoptochten worden afgelast of verplaatst, gaat die in de Duitse carnavalshochburg Keulen dit jaar wel door, maar niet op de klassieke manier. De optocht trekt namelijk niet door het stadscentrum, maar door het stadion van de plaatselijke voetbaltrots FC Köln. In het stadion kunnen coronaproof ruim 8.000 mensen plaatsnemen. Ook zullen de praalwagens met Rosenmontag op diverse locaties in de stad tentoongesteld worden.

Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen zorgt voor een run op kaartjes voor de Grand Prix van Spa-Francorchamps eind augustus. Ondanks het feit dat er afgelopen jaar in Spa door het slechte weer weinig te zien viel van Verstappen en co blijft Francorchamps in trek. Volgens Grand Prix-directeur Vanessa Maes zijn er al 75.000 van de 100.000 tickets verkocht. De helft daarvan gaat naar racefans uit Nederland. De Grand Prix zal naar verwachting snel uitverkocht zijn.

In dierenpark Forestia in het Luikse Theux is het naar verwachting eind dit jaar mogelijk om te overnachten in kleine hutjes op het dierenparkterrein. Binnenkort worden de eerste vijf hutten gebouwd. Het concept is echter niet volledig nieuw, in België wordt het al aangeboden door dierenpark Pairi Daiza. De opzet is om de dieren van ver te kunnen observeren zonder hun manier van leven te verstoren. Daarnaast bouwt Forestia tien kamers in een villa naast de dierentuin.

Nog meer dierenparknieuws, GAIA-Zoo in Kerkrade is een programma gestart om de eikelmuis te beschermen. 2022 is namelijk het Jaar van de Eikelmuis. De muis is met zijn zwarte zorro-masker en sierlijke pluimstaart het meest bedreigde knaagdier van Nederland, aldus GAIA. Zo komt er uitgebreid onderzoek, zijn er activiteiten en kunnen er eikelmuizen geadopteerd worden. De campagne loopt in samenwerking met DierenPark Amersfoort en de Zoogdiervereniging.