Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

De watersnoodramp die afgelopen jaar niet alleen Zuid-Limburg, maar vooral ook Belgische en Duitse gebieden trof en daar zeker zo’n 220 dodelijke slachtoffers maakte, wordt dezer dagen uitgebreid herdacht. Niet alleen vinden er diverse kerkdiensten plaats, die worden opgedragen door een aantal kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Aan Belgische zijde komt ook het koningspaar op bezoek in het getroffen gebied. De herstelwerkzaamheden in de regio zijn overigens nog steeds volop gaande.

In Valkenburg aan de Geul gebruikt men de eerste verjaardag van de watersnoodramp dan weer voor de realisatie van een tijdelijke tentoonstelling. Die vindt plaats in Museum Valkenburg, en wel van woensdag 13 tot en met zondag 17 juli. Tijdens de vijfdaagse foto-expositie worden veel foto’s en een video getoond die gemaakt zijn door getroffen inwoners, meldt TV Valkenburg. Een wandeling die speciaal is uitgezet in het kader van de herdenking aan de ramp voert tevens langs het museum.

Wie deze zomer de Belgische trein neemt van Maastricht naar Luik, moet niet vreemd opkijken mocht men daar conducteurs met een bermuda aantreffen. Dat heeft niks te maken met het feit dat er ouder materieel op het traject rijdt dat niet is uitgerust met airco’s, maar wel met nieuw bedrijfsbeleid. De maatregel werd vorige week bekendgemaakt door de Belgische spoorwegen. Het betreft een experiment op verzoek van medewerkers. Aan het einde van de zomer wordt de maatregel geëvalueerd.

Uit de hoogte doen omwille van het klimaat, dat klinkt als een flauwe woordspeling en dat is het ook, maar het bevat wel een kern van waarheid, de Duitsers openen namelijk een klimaatcafé op 700 meter boven zeeniveau, in het weerpark Donnerwetter.de in de Duitse Eifel, en dat ligt op de hoogste berg van de deelstaat Noordrijn-Westfalen aan de Weißer Stein. U kunt zich er niet alleen tegoed doen aan jawel, een natje en een droogje, maar ook kennismaken met heden en verleden van ons klimaat.

Komt er binnenkort een Belgisch-Nederlands natuurpark? Zeven gemeenten werken in ieder geval grensoverschrijdend samen om een dergelijk natuurpark realiseren. Het gaat om gemeenten uit Nederland, Vlaanderen en Wallonië. Hieronder vallen onder andere Plombières en Eijsden-Margraten.  De zeven gemeenten hebben gehoor gegeven aan een Vlaamse oproep tot de oprichting van een dergelijk park, en willen middels het natuurpark inspelen op de uitdagingen van de opwarming van de aarde.

Grensarbeid na corona, daar hebben we het enkele weken geleden in dit programma al over gehad. Nu treedt ook vakbond FNV naar voren. Grenswerkers die niet meer makkelijk kunnen thuiswerken als gevolg van diverse fiscale regelingen kunnen aankloppen bij een speciaal meldpunt, weet omroep L1. De vakbond heeft maandag het meldpunt ‘Grensthuiswerk’ geopend. Afgelopen december werd er in een rapport van de Universiteit van Maastricht al gepleit voor een nieuwe regeling voor grenswerkers.

Nagenoeg ongelimiteerd straffeloos racen op de Belgische snelwegen, het zit er niet meer in:  Verkeerscamera’s flitsen namelijk voortaan stipt vanaf 129 kilometer per uur op alle Vlaamse snelwegen. Eind augustus zal dat op alle Belgische snelwegen het geval zijn, dus ook die aan Waalse zijde. Dat moet de verkeersveiligheid ten goede komen, schrijft de gratis krant De Zondag. Politie en parket zullen geen problemen ondervinden met de verhoogde instroom, verzekert ondertussen het ministerie van Justitie.

Vlaanderen organiseert over twee jaar, in 2024 het EK wielrennen. De Belgisch-Limburgse gemeenten Heusden-Zolder en Hasselt doen dan dienst als start- en aankomstplaatsen. Dat heeft de Europese wielerbond bekend gemaakt. De Europese titelstrijd in 2024 wordt gehouden van 11 tot 15 september. Vorig jaar organiseerde Vlaanderen ook al het WK wielrennen. Eenzelfde WK werd ook als eens twintig jaar geleden gehouden in dezelfde Limburgse gemeenten, zijnde dus Heusden-Zolder en Hasselt.

Vorige week stierf hij op 85-jarige leeftijd, de Duitse Eifelkrimischrijver Jacques Berndorf, die in werkelijkheid Michael Preute heette. Hij kwam uit het Ruhrgebied, maar schreef dertig jaar lang krimi’s over de Eifel. Zijn boeken behaalden miljoenenoplage en zette de streek mee op de kaart. In 2019 legde Berndorf de pen neer en nu is er het einde. Volgens zijn echtgenote die het overlijden wereldkundig maakte, was de schrijver “op”. Zij vertelde dat Berndorf enige tijd ziek was geweest voordat hij overleed.

Scholen in de beide Limburgen mogen alvast warmdraaien, want nu de coronaellende tot op zekere hoogte achter de rug lijkt, wordt het tijd voor een poëziewedstrijd over het thema “De Maas”, en die staat op stapel voor komend schooljaar.  Onder andere Het Algemeen Nederlands Verbond (ANV) regio Belgisch- en Nederlands-Limburg nodigen u alvast uit. De start van het project is najaar 2022 in Stein en de finale komend voorjaar in Sittard. Meer info is te vinden via de website: www.maasgedichten.eu