Het nieuws uit EuregioToer Compact:

Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Dat de droogte samen met de enorme hitte van de afgelopen tijd geen goed nieuws is voor de bossen, moge duidelijk zijn. Vooral wat betreft naaldbomen nemen de problemen toe. Zo ook in Duitstalige België. De bosbeheerders in de streek slaan alarm, en stellen te maken te hebben met een nooit eerder geziene uitdaging. En dan is er ook nog eens de bastkever. De beheerders pleiten dan ook voor het ombouwen naar een bos met meer gevarieerde boomsoorten en meer diversiteit.

Dat de droogte ook voor extra brandgevaar zorgt, is eveneens logisch. Ook bezoekers aan de Hoge Venen moeten extra voorzichtig zijn. Er zijn altijd kampeerders die er illegaal verblijven of vuurtjes maken. Zo waren er de afgelopen dagen twee brandweeracties nodig. In één geval hadden padvinders brand gesticht en deze met water geblust. Het vuur bereikte echter de droge ondergrond en brak later weer uit. In een ander geval hadden mensen met een camper een brand niet volledig geblust.

Al jaren zetten gemeenten en vrijwilligers zich in voor de fietsroutes in de provincie Limburg. Dat dit gewaardeerd wordt blijkt volgens de provinciale overheid uit de vier sterren die de provincie behaald heeft in de Kwaliteitsmonitor van het Landelijk Fietsplatform. Maximaal konden er vijf sterren  behaald worden. Met de score van vier sterren zijn de beheerders van de fietsknooppuntennetwerken, Routepunt Zuid-Limburg en Routebureau Noord- en Midden-Limburg echter zeer tevreden.

Rumoer in de Duitse Rijnmetropool Düsseldorf. Daar stierf een paard tijdens een schuttersoptocht. Het deed de discussie ontbranden of paarden nog wel thuishoren in folkloristische optochten, zoals bij kermissen, schuttersfeesten of met carnaval. Voor de organisatoren is het helder, paarden blijven deelnemen. De groep waar het overleden paard deel van uitmaakte, hield het echter dit jaar voor bekeken. Dit tot groot ongenoegen van een aantal eigen groepsleden, weet Antenne Düsseldorf.

De diverse Belgische regeringen hebben hun blijvende steun toegezegd aan de Formule 1-verantwoordelijken van de Grand Prix van Spa-Francorchamps. De laatste tijd gaan er geruchten dat België mogelijk niet meer zou worden opgenomen in de nieuwe Formule 1-racekalender voor 2023. Een beslissing hierover wordt in de komende dagen verwacht. Waals minister Borsus sprak echter zijn overtuiging uit dat er ook volgend jaar een Grand Prix in Spa-Francorchamps verreden wordt.

Vanaf volgende week dinsdag geldt er een visverbod in verschillende Waalse rivieren. Dat heeft het kabinet van dezelfde Waalse minister Willy Borsus bekendgemaakt. Door het warme weer en de aanhoudende droogte is het peil in veel wateren gedaald. Volgens het kabinet zorgt dit voor grote stress bij de vissen. Het visverbod geldt voorlopig tot 12 augustus. Delen van de Amel/Amblève, Ourthe en Weser/Vesdre worden getroffen. Hengelsportorganisaties zijn niet te spreken over het verbod.

Naar schatting een tweehonderdtal belangstellenden hebben deze maand een bezoek gebracht aan de tijdelijke expositie over het hoogwater in Valkenburg aan de Geul. Ook Valkenburg ontkwam ruim een jaar geleden niet aan overstromingen. In het gemeentelijk museum werden foto’s tentoongesteld en er was een film te bekijken. Slachtoffers vielen er in Valkenburg niet, maar er was wel sprake van een miljoenenschade. In het kader van de eerste verjaardag trok ook een herdenkingsstoet.

De organisatie Visit Noord-Limburg is een samenwerking aangegaan met de Brabantse gemeente Land van Cuijk om meer toeristen naar de Maas te lokken. De twee gebieden zijn samen de campagne ‘Maas in het Midden’ gestart. Om meer toeristen naar de regio te halen hebben de beide organisaties onder andere nieuwe fiets- en wandelroutes aangelegd. Er is daarbij genoeg te ontdekken in het gebied, zo stelt men: “Aan beide zijden van de Maas liggen bijvoorbeeld unieke natuurgebieden.”

 

De schatkamer van de Dom van Aken heeft in juni een nieuw bezoekersrecord gevestigd. Bijna 17.000 mensen bekeken die maand de schatkamer van het wereldberoemde godshuis. De Dom zelf trok bijna 87.000 bezoekers, de cijfers liggen daarmee hoger dan voor corona en dat zorgt voor problemen. Zo er is een gebrek aan vooral Frans- en Nederlandstalige gidsen. Daarom zoekt het Domkapittel van Aken meertalige versterking. Meer info over de vacatures is te vinden op de site van de Dom van Aken.

De campings in buurprovincie Belgisch Limburg hebben een goede maand juli achter de rug, meldt de VRT, de uitbaters zijn tevreden. Het is op de meeste campings gezellig druk met een bezetting die bijna goed is als vorig jaar. In 2021 vormde de maand juli een topmaand voor de Limburgse campings. Het was toen weliswaar slecht weer, maar veel Belgen kozen voor een vakantie in eigen land. Dit jaar is het weliswaar iets minder druk, maar dat zorgt er dus niet voor dat de uitbaters ontevredener zijn.