Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio een aantal opvallende euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact.

Dat de droogte samen met de enorme hitte van de afgelopen tijd geen goed nieuws is voor de bossen, moge duidelijk zijn. Vooral wat betreft naaldbomen nemen de problemen toe. Zo ook in Duitstalige België. De bosbeheerders in de streek slaan alarm en pleiten voor meer diversiteit.

Dat de droogte ook voor extra brandgevaar zorgt, is eveneens logisch. Ook bezoekers aan de Hoge Venen moeten extra voorzichtig zijn. Er zijn altijd kampeerders die er illegaal verblijven of vuurtjes maken. Zo waren er de afgelopen dagen in het gebied twee brandweeracties nodig.

Al jaren zetten de diverse gemeenten en vrijwilligers zich in voor de fietsroutes in de provincie Limburg. Dat dit gewaardeerd wordt blijkt volgens de provinciale overheid uit de vier van de vijf sterren die de provincie behaald heeft in de Kwaliteitsmonitor van het Landelijk Fietsplatform.

Rumoer in de Duitse Rijnmetropool Düsseldorf. Daar stierf een paard tijdens een schuttersoptocht. Het deed de discussie ontbranden of paarden nog wel thuishoren in folkloristische optochten, zoals bij kermissen, schuttersfeesten of met carnaval. De organisatoren antwoorden met “ja”.

De diverse Belgische regeringen hebben hun blijvende steun toegezegd aan de Formule 1-verantwoordelijken van de Grand Prix van Spa-Francorchamps. De laatste tijd gaan er geruchten dat België mogelijk niet meer zou worden opgenomen in de nieuwe Formule 1-racekalender voor 2023.

Vanaf volgende week dinsdag geldt er een visverbod in verschillende Waalse rivieren. Dat heeft het kabinet van de Waalse minister Willy Borsus bekendgemaakt. Door het warme weer en de aanhoudende droogte is het peil in veel wateren gedaald. Dat zou zorgen voor stress bij de vissen.

Naar schatting een tweehonderdtal belangstellenden hebben deze maand een bezoek gebracht aan de tijdelijke expositie over het hoogwater in Valkenburg aan de Geul. Ook Valkenburg ontkwam ruim een jaar geleden niet aan overstromingen. Ook vond er een herdenkingsstoet plaats.

De organisatie Visit Noord-Limburg is een samenwerking aangegaan met de Brabantse gemeente Land van Cuijk om meer toeristen naar de Maas te lokken. De twee gebieden zijn samen de campagne ‘Maas in het Midden’ gestart. Zo zijn er onder andere nieuwe fiets- en wandelroutes.

De schatkamer van de Dom van Aken heeft in juni een nieuw bezoekersrecord gevestigd. De Dom zelf trok ook veel volk dan voor corona. Daarom zoekt men nu extra Frans- en Nederlandstalige gidsen. Meer info over de diverse vacatures is te vinden op de website van de Dom van Aken.

De campings in buurprovincie Belgisch Limburg hebben een goede maand juli achter de rug, meldt de VRT, de uitbaters zijn tevreden. Het is op de meeste campings gezellig druk met een bezetting die bijna goed is als vorig jaar. In 2021 vormde de maand juli een topmaand voor de sector.