Elke week zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Door personeelstekort bij Deutsche Bahn zullen treinreizigers in de deelstaat Noordrijn-Westfalen zich de komende zeven weken moeten instellen op problemen in het openbaar vervoer. Door een hoog ziekteverzuim als gevolg van toenemende coronagevallen onder het personeel zijn er beperkingen voor het treinverkeer, aldus Deutsche Bahn. Tot en met 18 september geldt een ‘beperkte zomerdienstregeling’ waarbij zo’n 95 procent van de reguliere treindienst wordt uitgevoerd.

Opgepast wie net over de Belgische grens wil gaan watersporten. De stad Maaseik verbiedt langeafstandszwemmen, surfen, duiken en waterskiën in de Maasplassen in Heerenlaak als gevolg van de blauwalgen die er zijn opgedoken. En de Vlaamse Waterweg heeft blauwalgen vastgesteld op de Zuid-Willemsvaart. Alle watersporten op het kanaal zijn daarom tot eind augustus verboden tussen Maasmechelen en Bree. Watersportverenigingen zitten hierdoor met de handen in het haar.

De gemeente Valkenburg aan de Geul wil de Tour de France voor vrouwen 2024 naar Limburg halen. Dat zegt burgemeester Prevoo tegen omroep L1. Valkenburg wil zich samen met Den Haag en Rotterdam kandidaat stellen. In 2024 vinden de Olympische Spelen plaats in Parijs. Het wordt dan moeilijk om tegelijkertijd een grote wielerwedstrijd in Frankrijk te organiseren. Overigens bieden de Nederlandse gemeenten zich ook aan voor het Grand Départ van de Tour in 2024 of 2025.

In Herve, net onder Zuid-Limburg, loopt momenteel een tentoonstelling over de bekende Hervekaas. Deze tentoonstelling in openlucht is te vinden voor het plaatselijke VVV-kantoor en kan tot eind augustus worden bezocht. U komt er meer te weten over de herkomst en bijzonderheden van deze 800 jaar oude kaas. “Er zijn ook oude en actuele foto’s”, vertelt wethouder Isabelle Levaux. In september wordt de tentoonstelling vervolgens verplaatst naar de Landbouwbeurs van Battice.

En we hebben nog een tijdelijke tentoonstelling voor u in de aanbieding, en die vindt eveneens plaats net onder Zuid-Limburg, namelijk over ertsen en mineralen in het Museum Vieille Montagne in Kelmis. Deze ertsen en mineralen zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren. Ondanks hun verschillende uiterlijk vertellen ze een gemeenschappelijk verhaal – dat van lokale mijnbouw. De bewuste exemplaren zijn met tekst en uitleg te zien tot 29 januari 2023.