Elke donderdagochtend om 11.30 uur zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

In Roermond hebben ze een carnavalsliedje met de titel “En d’n Uul, dae reup Oehoe”. Een liedje dat ze momenteel misschien beter in Maaseik kunnen zingen, want daar vertoeft momenteel een oehoe die het op de heupen heeft gekregen en passanten aanvalt. De Vlaamse pers heeft nogal een vette kluif aan het gedrag van onze gevederde vriend, want er is heel wat aandacht voor. De reden voor het gedrag van het dier is zoals wel vaker in deze tijd dat het beest de jongen wil beschermen.

Over een van de telgen van het Belgisch-Limburgse wolvenkoppel August en Noëlla hadden we het al vaker. De jongeling is op zoek naar een eigen territorium en dat bracht hem al in de Eifel en de Ardennen, en nu is op basis van sporen op prooidieren vastgesteld dat de wolf aan de Duitse Noordzeekust verzeild is geraakt. En er is nog meer nieuw wolvenvolk op komst, want mama Noëlla is voor de derde keer zwanger. Nog meer jonge wolfjes dus dadelijk, net over de grens in Belgisch Limburg.

In Maasmechelen trekt dit weekeinde in uitgesteld relais de optocht, en eigenlijk had dat einde mei ook in hochburg Düsseldorf moeten gebeuren, maar de Duitsers hebben het feest andermaal geannuleerd. Dit keer wel om een andere reden dan in maart. Toen was corona nog de boosdoener, dit keer is het ene meneer Poetin die met zijn gedrag roet in het eten gooit. Men vindt het in Duitsland nu niet kies om feest te vieren. In Maasmechelen hebben ze op dat vlak dus iets minder scrupules.

De Max-factor laat zich ook dit jaar in de Formule 1 voelen. Niet alleen in Zandvoort en het “Nederlandse” Red Bull thuishaven Oostenrijk, maar ook op Spa-Francorchamps. De wedstrijd in augustus op het voor de Formule-1-bedreigde raceparcours is inmiddels stijf uitverkocht, en dat betekent dat ook de glooiende Ardennen weer een oranje gloed zullen krijgen. Voor de wedstrijddagen buiten de zondag zijn er nog wel een paar duizend kaarten, maar dat is natuurlijk niet voor het “echie”.

In Luik worden de centrale pleinen van de Cathédrale en Saint-Paul plus de aangrenzende straten heringericht. Het gaat daarbij om zo’n 14.000 vierkante meter. Bovenal moeten deze zones verkeersluw worden. De planners voorzien daarnaast een “stadstuin” voor het Saint-Paulplein. Het project bevindt zich nog in de beginfase. De plannen moeten in 2026 zijn uitgevoerd. En dat betekent dat we ons eerst nog mogen verheugen op de ingebruikname van de vertraagde stadstram omstreeks 2024.