Het nieuws uit EuregioToer Compact:

Elke donderdagochtend om 11.30 uur zet Marcel Boreas in het programma EuregioToer Radio de belangrijkste euregionale nieuwsfeiten van de afgelopen week op een rij in de rubriek EuregioToer Compact. Het gaat daarbij veelal om om zaken die zich afspelen met betrekking tot natuur, cultuur, toerisme en historie.  

Als het aan het gemeentebestuur van de stad Visé ligt komt er vlak over de Belgische grens een biomassacentrale. De geplande locatie is nabij de cementfabriek van CBR in Lixhe. Vanuit zowel België als Nederland is er al langer protest tegen de komst van de centrale, maar daar trok men zich in Visé weinig van aan. De gemeente Eijsden-Margraten en Maastricht hebben al aangekondigd alles uit de kast te halen om de biomassacentrale te verhinderen.

De Akense hogescholen RWTH en FH werken samen aan een nieuwe ruimtetelescoop. Het project is bedoeld om de samenstelling van de kosmische straling op het internationale ruimtestation ISS te bestuderen. De onderzoekers willen antimaterie in het heelal detecteren. Dit kon tot nu toe alleen kunstmatig in een deeltjesversneller worden geproduceerd. Hoeveel het project gaat kosten en wanneer de telescoop de ruimte in gaat, is nog niet bekend.

Het culturele leven in Maaseik krijgt een nieuwe impuls. Dat heeft alles te maken de renovatie en de uitbreiding van het Cultureel Centrum Achterolmen aan de Van Eycklaan. In het gebouw, waar ook veel Nederlandse artiesten optreden wordt straks tevens de bibliotheek gevestigd. Die ligt nu nog aan de Bleumerstraat, op een boogscheut van de Maasbrug. De werkzaamheden starten in augustus. In februari 2024 zou de nieuwe locatie de deuren moeten openen.

Attractiepark de Efteling in het Brabantse Kaatsheuvel gaat een nieuwe attractie en een nieuw hotel bouwen. De nieuwe attractie komt waar nu nog het Spookslot staat. Het nieuwe hotel wordt gebouwd naast de ingang van de Efteling. Attractie en hotel gaan over twee jaar open. Het Spookslot wordt na de zomervakantie gesloopt. Wat voor een nieuwe attractie het wordt wil het park nog niet zeggen. Volgens Omroep Brabant investeert De Efteling 75 miljoen euro.

De komende dagen kunt u kijken naar twee documentaires waarin Zuid-Limburg centraal staat. De eerste gaat heel ver terug in de tijd, de andere behandelt de meer recente geschiedenis. Bij de NTR is er op woensdag 2 februari op NPO 1 de eerste aflevering van ‘Het verhaal van Nederland’, met daarin de vroegste geschiedenis van Zuid-Limburg van 300.000 tot 50 voor Christus. Bij L1 wordt dan weer op diverse dagen de docu “De erfenis van het Verdrag van Maastricht” uitgezonden.