“En nu opgerot, potdomme, eruit!”, zo kon de 88-jarige Truus* uit Schinnen vorige week uiteindelijk met haar wandelstok in de aanslag drie babbeltruc-criminelen uit haar huis jagen.

Binnen via zijdeur
“Ik had net tijdens het afwassen op de radio gehoord dat er weer iemand gewond was geraakt bij een steekpartij en ik dacht nog waar gaat het heen op deze wereld”, aldus de nog altijd beduusde hoogbejaarde. Uit het niets kreeg ze bezoek van een man, een vrouw en een kind die vriendelijk lachend via een zijdeur haar woning betraden.

Wandelstok als wapen
“Het kind vroeg of ze naar de wc mocht, dat vond ik al vreemd, maar ik stond het toe”. Toen het slachtoffer daarna door de vrouw van het drietal langzaam haar woonkamer werd ingeduwd kwam de paniek maar ook iets heldhaftigs bovendrijven. “Ik loop altijd met een wandelstok en die stond in de kamer. Ik heb hem als een soort wapen uitgestoken en kon zo die vrouw op afstand houden”.

Gebukt door de gang
Achteraf blijkt de mannelijke crimineel achter de rug van Truus naar boven te zijn geslopen. “Toen ik met mijn stok de vrouw weer richting deur kreeg zag ik de man gebukt door de gang lopen en toen werd ik nog bozer. Ik heb staan roepen, dreigen en schelden en toen waren ze opeens weg”.

Gouden sieraden weg
Nadat het slachtoffer weer iets tot rust is gekomen gaat ze boven kijken en worden haar angstige vermoedens bevestigd. Alle doosjes, het sieradenkistje en alle laden in haar slaapkamer zijn doorzocht. Vooral gouden sieraden zijn verdwenen: een horloge, kruisjes, een gouden tientje,  een armband en broches.

Sieraden in woonkamer niet gezien
“Er waren sieraden bij die familieleden graag droegen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, dat vind ik heel jammer. Er lag nog een aantal sieraden in de woonkamer onder een breiwerkje en dat hebben ze gelukkig niet gezien”.

Hooguit 10 minuten
De nuchtere, alleenstaande en zelfstandig wonende, senior denkt dat de hele overval hooguit 10 minuten heeft geduurd. Ze kan de drie criminelen redelijk beschrijven. Het gaat volgens Truus om slecht Nederlands sprekende getinte mensen. “De man had onnatuurlijk pikzwart haar, de vrouw een onbestemde kleur. Ik weet bijna zeker dat ze een pruik droegen”. Truus heeft de gestolen spullen aan de verzekering gemeld en gaat de zijdeur voortaan ook overdag afsluiten.

*De naam Truus is op verzoek van het slachtoffer verzonnen. Haar echte naam is bij de redactie bekend. Foto: politie.nl