Het CDJA Limburg pleit hiervoor in aanloop naar de stemming in het Limburgs parlement op 3 juni aanstaande. We kunnen zowel impact hebben in de strijd tegen klimaatverandering als de werkgelegenheid in de Westelijke Mijnstreek, Zuid-Limburg en de provincie in zijn geheel versterken.

Economie en klimaat kunnen hier samengaan. We zien dat alle grondoperaties van MAA in 2030 volledig CO2 neutraal zullen opereren en dat in 2070 de totale uitstoot naar nul zal worden gezet. Met deze maatregelen behouden we honderden broodnodige banen in onze provincie, hebben we een duurzame impact op de strijd tegen klimaatverandering en kunnen we Limburg een hub maken voor duurzame innovatie.

Wij roepen daarom het Limburgs Parlement op in ieder geval niet te kiezen voor het scenario  ‘Alternatieve gebiedsontwikkeling’ uit het Statenvoorstel. Dit zou een verlies van minimaal 550 banen betekenen en geen echte impact op de strijd tegen klimaatverandering realiseren. Sluiting kost banen en verplaatst de uitstoot alleen maar, zonder hem te reduceren, omdat de vraag niet meteen verminderd en zich zal verplaatsen naar omliggende luchthavens. We zien nu ook dat MAA van landelijke betekenis kan zijn. MAA kan (tijdelijk) capaciteit van Schiphol overnemen, als die zoals nu met capaciteitsproblemen zitten.

Limburgse jongeren delen deze opvatting ook, uit een enquête van vorig jaar blijkt dat een ruime meerderheid van de Limburgse jongeren voor behoud van MAA is. Ze zijn ook de meest enthousiaste groep, t.o.v. mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Vooral de werkgelegenheid die MAA met zich meebrengt, wordt hierbij belangrijk gevonden. Wij delen deze opvatting, jongeren geloven in een MAA dat een balans kan vinden tussen economie en klimaat.