In Limburg is er zeker één nieuwbouwcomplex te vinden met dezelfde constructie als de woningen in Sittard, waarvan de gevels vorige week instortten.
Dat laat eigenaar Earth & Eternity beheer weten aan Bie Os. Ook in het Brabantse Valkenswaard is op deze manier gebouwd.

Onderzoek afwachten

Het gaat om een appartementencomplex in de Roermondse Betlehemstraat. Of er maatregelen nodig zijn om de veiligheid van dit gebouw te waarborgen, is nog niet bekend. De eigenaar wacht het onderzoek naar de instorting in Sittard af en beslist daarna pas of er in Roermond iets moet gebeuren.
De gemeente Roermond heeft nog niet gereageerd op vragen van Bie Os.

Ingestort

De gevel van een nieuwbouwwoning in de Sittardse wijk Sanderbout stortte vorige week in. Uit voorzorg werden de gevels van zes andere woningen gestut. “We hebben direct maatregelen genomen om de veiligheid van onze huurders te waarborgen. Daarom is de gevel gestut en onderzoeken wij nu hoe de reparatie het beste uitgevoerd kan worden”, vertelt een woordvoerder van het vastgoedbedrijf.
De gemeente Sittard-Geleen ziet erop toe dat er een permanente oplossing komt. “Waar nodig zal de gemeente een bijdrage leveren”, vertelt een gemeentewoordvoerster.

Geen gevaar

In de beschadigde huizen wonen sporters van het Keep Challenging Team van de DSM-wielerploeg. Zij hoeven hun woning de komende periode niet te verlaten, laat de woordvoerder weten. “We hebben een aantal veiligheidscontroles laten uitvoeren. Daaruit is gebleken dat er verder geen gevaar is voor de bewoners.”

Bakstenen gelijmd

De gevels van de woningen zijn opgebouwd uit stalen matten. Daartegenaan zijn de bakstenen gelijmd. Hoe de bouwstenen hebben kunnen loslaten is nog niet bekend. “Op dit moment wordt een bouwkundig onderzoek uitgevoerd en de resultaten moeten uitwijzen wat de oorzaak is van de schade.” Afhankelijk van het advies dat daar uitrolt, wordt afgewogen of het vastgoedbedrijf ingrijpt in Roermond.