Iris in de Braek uit Elsloo wint kookwedstrijd

Iris in de Braek uit Elsloo heeft als leerling van de Hotelschool Hasselt deelgenomen aan de kookwedstrijd van Belgische Hotelscholen AEHT Cornet Trophy en de gouden medaille behaald. Iris is in de vakanties en weekenden als kok aan het werk in Kasteel Elsloo. De wedstrijd heeft als doel om leerlingen van verschillende scholen samen te laten koken met lokale producten uit Vlaanderen in de hoofdrol.  De wedstrijd vond plaats in Hasselt op 28 en 29 april. Iris deelt mee aan het onderdeel keuken en moest diverse proeven afleggen.

Op 28 april een theorie toets over hondshaai, rodepoon en spiering. Een praktijktoets over fileren van hondshaai en rodepoon. Een budgetproef voor 10 personen voor het maken van een amuse met hondshaai, een voorgerecht met rodepoon en een hoofdgerecht met spiering en Cornet bier.

Hierbij was het van belang binnen het budget te blijven, met lokale producten te werken en zo min mogelijk afval te hebben. Met de bestelde producten moest het menu voor de kookwedstrijd van 29 april worden gemaakt. Als afsluiting werd op 28 april een proef in het Engels afgenomen. Aan de wedstrijd deden 8 scholen ui België mee. Het winnende duo mag in oktober deelnemen aan de Europese wedstrijd in Italië waar de leerlingen geloot worden aan een leerling van een school uit een ander land en de leerlingen moeten in het Engels communiceren.

Na een lange dag op vrijdag 29 april waarin de leerlingen niet alleen beoordeeld werden op de smaak van de gerechten maar ook op de opmaak van de borden de samenwerking in de keuken en het opgeruimd houden van de keuken en werken volgens de HACCP normen. De prijzen werden uitgereikt door 3 sterren Michelin kok Viki Geunes.