Is uw huis/pand van voor 1960, test uw drinkwater!

Lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid

Als volwassenen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een hogere bloeddruk of een grotere kans op het krijgen van nierziekten. Als (ongeboren) kinderen lood binnenkrijgen, ontwikkelen de  hersenen zich minder goed. Het gevolg is dat deze kinderen een lager IQ krijgen. Het is daarom belangrijk dat kinderen tot en met 7 jaar zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Want ook baby’s in de buik kunnen lood binnenkrijgen via hun moeder.

Wat kunt u doen?

Heeft u een woning of pand van voor 1960? Laat dan testen of er lood in uw (drink)water zit. Bedrijven die uw water kunnen testen en gebruik maken van goedgekeurde laboratoria vindt u op www.loodinwatertesten.nl, www.water-lab.nl of www.aquador.nl. Neem de watermonsters volgens de meetstrategie van het RIVM.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de gezondheidsrisico’s en wat u kunt doen? Kijk dan op http://www.ggdzl.nl/burgers/milieu-en-gezondheid/lood/.
Heeft u daarna nog vragen? Neem dan op werkdagen contact op met GGD Zuid-Limburg (team Medische Milieukunde) via milieu@ggdzl.nl of 088-8805070.