De Kroedwusj maken is een jaarlijks terugkerende activiteit van IVN Stein die zal plaatsvinden op zondag 15 augustus.

Om 13.30 uur gaan de poorten open en staan gidsen van IVN Stein en ‘de Bèsjen van Stein’ staan klaar om u te helpen uw kroedwusj samen te binden. Dit alles uiteraard onder het genot van een kopje koffie. De zegening van de Kroedwusj zal om 15.00 uur gedaan worden door pastoor Schwillens.

U bent van harte welkom om uw eigen Kroedwusj te maken in de heemtuin ‘De Boschhook’. Hier zijn geen kosten aan verbonden, maar een vrije gave is van harte welkom.

Vanaf de 17de eeuw is er al sprake van het maken van kroedwusj. De legende is dat er bij het zoeken naar het graf van Maria, nadat dit gevonden en geopend was, geen overblijfselen werden gevonden maar een boeket met geurige kruiden en bloemen. Het boeket bestaat uit twee graansoorten (tarwe en rogge), twee geneeskrachtige kruiden (boerenwormkruid en duizendblad) en onweer-werende kruiden (koninginnekruid, bijvoet, walnotenblad). Het boeket wordt bijeengebonden met een touw van zeven el. Zeven is het getal van de volledigheid. Mits gezegend zou het boeket huis en haard vrijwaren van ziektes, ongemakken en vooral ook tegen onweer.

In het weekend van 14 en 15 augustus wordt tijdens de H. Missen in de kerken de kroedwusj gezegend en ook op 18 augustus aan de kapel Maria in de Nood.