Op 17 november plantten ongeveer 100 leerlingen van kindcentrum Aelse in Elsloo een Tiny Forest in de buurt van hun school. Daarbij werden ze geholpen door de gemeente Stein en IVN Natuureducatie. Wethouder Gina van Mulken opende het Tiny Forest en onthulde de naam van de Tiny Forest, die door leerlingen van de school zelf is bedacht: Tiny Forest ‘KC Aelse bos’.

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor de Tiny Forest. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen zelf doen. In kleine groepjes zetten ze dertig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde: in totaal zo’n 600 boompjes en struiken. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid ervan af.

Het Tiny Forest in Elsloo is mogelijk dankzij financiële steun van Nedlin B.V.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een minibos van 200 à 400 m² en wordt aangelegd volgens de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Landelijk zijn er al meer dan 150 aangeplant. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen. Daarnaast blijkt dat Tiny Forests niet alleen bijdragen aan meer biodiversiteit, maar ook aan verkoeling op warme dagen, waterberging als er veel regen valt en zorgen voor een gezonde bodem. Een gezonde bodem is de basis voor gezond leven.

Een bos in de buurt van de scholen is belangrijk. Bij het bos is een buitenlokaal aangelegd waar de kinderen en jongeren les kunnen krijgen over het bos en andere onderwerpen. Het bos brengt de natuur dichtbij en geeft kinderen de kans om de wildernis in hun eigen wijk of dorp te ontdekken.