Bij Gilde de Graven kunt u terecht voor de “Luisterkring Klassieke Muziek

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier aan de hand van luistervoorbeelden klassieke muziek uit. Tijdens 3 luistermiddagen gaat u vooral genieten, krijgt U achtergrondinformatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden.

MAANDAG 10 JANUARI 15:00 uur
HOE WEET DIRIGENT/ORKESTLID/SOLIST WAT DE COMPONIST BEDOELT? EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN
In deze lezing krijgt u uitleg hoe het orkestlid of solist zijn partituur leest en hoe hij/zij studeert. Wat staat er in de partituur en welke saus giet de dirigent eroverheen. Wat is goed samenspel en waardoor moet een solist zich juist onderscheiden.
Natuurlijk wordt de uitleg gegeven a.d.h.v. geluidsfragmenten van bekende en minder bekende klassieke werken. Maar ook zult u merken dat met name de componisten uit de barok tegenwoordig anders worden gespeeld dan 50 jaar geleden.

MAANDAG 17 JANUARI 15:00 uur
WAT IS ER TOCH AAN DE HAND MET DE 9E SYMFONIE
Ludwig van Beethoven stierf na het componeren van zijn 9e symfonie en vervolgens ontstond het 9e Symfonie syndroom, een mythisch gegeven en het blijkt inderdaad, dat veel componisten bang waren voor het passeren van deze grens.
Schubert voltooide zijn 8ste symfonie niet en bleef steken bij zijn 9e.
Anton Bruckner voltooide 8,5 symfonie en overleed tijdens het componeren van zijn 9e.
Ook Dvorak schreef slechts 9 symfonieën op zijn naam. Mahler ervoer een blokkade toen zijn 9e symfonie naderde. Hij vermeed het getal en componeerde zijn 9 als “Das lied von der Erde” en gaf het geen nummer. Daarna componeerde hij zijn 9e symfonie (die hij zelf nr. 10 noemde). Volledig uitgeput schreef hij daarna nog 1 deel van een nieuwe symfonie en overleed. En Shostakovitch kreeg de opdracht om een grootse 9e symfonie te componeren, grote dan alle voorgangers, echter het resultaat was totaal anders.

MAANDAG 24 JANUARI 15:00 uur
VIVALDI, DE RODE PRIESTER EN ZIJN MEISJES
Antonio Vivaldi (1678 – 1741) werkte het grootste gedeelte van zijn leven in Venetië. Hij schreef meer dan 770 werken en hij is wereldwijd vooral bekend geworden door zijn compositie “De vier jaargetijden”, in het Italiaans: “Il Quattro Stagioni” (ook één van de pizzaklassiekers trouwens). Vanwege zijn rode haar werd Vivaldi ook wel “De rode priester” genoemd. Hij werd zelfs tot priester gewijd, maar door een astmatische aandoening is uitoefening van dit beroep uiteindelijk niet gelukt en richt hij zich helemaal op zijn voorliefde voor muziek en besluit hij het priesterschap op te geven. Hij wordt koor- en orkestdirigent en vioolleraar aan de Ospedale della Pietà, een Venetiaans weeshuis voor jonge Venetiaanse weesmeisjes. De concerten die deze meisjes gaven, stonden zeer hoog aangeschreven en vooraanstaande gegoede burgers uit heel Europa bezochten de concerten. Als je iets wilde meemaken en ergens mee kon pochen, moest je hier geweest zijn.

De kosten bedragen € 36,00 voor deze 3 luistermiddagen.
Voor aanmelding en meer informatie: Luisterkring klassieke muziek – Gilde De Graven