MAA, gemeente Beek en Provincie Limburg zetten dakpannen vast

Vanwege een aantal voorvallen met dakbeschadiging door turbulentie van vliegtuigen, hebben Maastricht Aachen Airport, gemeente Beek en Provincie Limburg besloten om middelen ter beschikking te stellen om in een gebied ten noorden van de luchthaven dakpannen preventief te gaan vastzetten. Hiermee wordt het risico op dakbeschadiging door turbulentie van vliegtuigen verkleind en bijgedragen aan het verhogen van het veiligheidsgevoel van inwoners.

Maastricht Aachen Airport heeft nader onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden om de kans dat dakbeschadiging optreedt als gevolg van turbulentie van vliegtuigen te verkleinen. Zo is onderzocht of een steilere aanvliegwijze mogelijk is. Ook is beter inzicht verkregen bij welke omstandigheden de schade aan daken kan optreden en bij welke drukgolven dit optreedt. Van alle onderzochte mogelijkheden blijkt uit de onderzoeken dat het vastzetten van dakpannen de meest effectieve maatregel is.

De nu voorgenomen maatregelen worden uitgevoerd in enkele gebieden ten noorden van de luchthaven waar bij 97 huizen het risico op beschadiging omlaag gebracht wordt. De luchthaven MAA zal met de betreffende bewoners contact opnemen over de uitvoering.

Met de totale uitvoering is € 400.000,00 gemoeid. Provincie Limburg, gemeente Beek en de luchthaven brengen ieder een derde deel hiervan in.

Voor meer informatie en de links naar de onderzoeksrapporten: https://www.maa.nl/?p=5563