Uit een onderzoek van Toponderzoek uit Horst blijkt dat een meerderheid van de Limburgers (71%) Maastricht Aachen Airport van grote meerwaarde, meerwaarde of enige meerwaarde vindt voor Limburg.

Toponderzoek onderzocht de mening van meer dan 5.000 Limburgers naar de luchthaven. Nieuwsblad Transport gaf opdracht tot dit onderzoek ter gelegenheid van het Luchtvrachtcongres dat in november in Maastricht plaats vond.

Het onderzoeksbureau maakte bij het onderzoek gebruik van 31 Limburgse burgerpanels. Elke inwoner van Limburg kan zich aanmelden voor het burgerpanel in zijn of haar gemeente. Van de ondervraagde Limburgers gaf daarnaast 69% aan dat Maastricht Aachen Airport moet blijven. 21% ziet liever een toekomst zonder de luchthaven en 10% had hierover geen mening.

Opvallend zijn de minimale verschillen tussen de regio’s Noord- en Zuid-Limburg. Wel zie je aan de hand van de resultaten dat de ervaren hinder binnen de 48 ldencontour groter is dan in de rest van Limburg. 31% van de inwoners van dit gebied ervaren veel overlast ten opzichte van 13% in Zuid-Limburg en 8% in heel Limburg.